23948sdkhjf

Svenskt gummigranulat okej för lek och spel

En nöjd Fredrik Ardefors, vd för Svensk Däckåtervinning, konstaterar att svenskt gummigranulat ligger långt under de gränsvärden för polyaromater (PAH) som föreslås gälla när materialet används i bland annat konstgräsplaner.

På senare tid har det då och då höjts ett varningens finger för användandet av gummigranulat i konstgräsplaner. Bland annat har Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen varnat för att materialet kan innehålla ämnen som har allvarliga hälso- och miljöfarliga egenskaper.

Den europeiska kemikaliemyndigheten, Echa, har dock utvärderat hälsoriskerna för personer som vistas på konstgräsplaner med återvunnet gummigranulat. Echa konstaterar att det visserligen finns kunskapsluckor, men drar ändå slutsatsen att det inte finns någon större anledning till oro när det gäller exponeringen för de ämnen som studerats.

Echa gav därför klartecken för spel på konstgräsplaner med gummigranulat 2017 efter en omfattande studie. Innehållet i råvaran kan dock variera avsevärt och därför beslöts samtidigt bland annat att gränsvärdet för PAH, de cancerogena ämnen som samlas under benämningen polycykliska aromatiska kolväten måste sänkas.

Nyligen offentliggjordes det nya gränsvärdet som satts till 20 mg/kg på såväl konstgräsplaner och andra lek- och idrottsytor. Förslaget kompletteras med kravet att gummigranulatet måste testas och märkas för att säkerställa att endast material med säkra nivåer används.

För svensk del tas förslaget emot med öppna armar. Fredrik Ardefors betonar att de tester och den märkning som krävs redan görs i Sverige och att det svenska gummigranulat ligger kring 2-8 mg/kg, vilket är långt under det nya gränsvärdet. Han lyfter också fram att den asfalt som ligger på platser där barn leker i dag kan innehålla upp till 70 mg/kg.

– Svensk Däckåtervinning välkomnar skärpta och tydliga gränsvärden för gummigranulat till konstgräsplaner. Sveriges 600 000 fotbollsspelare kan med gott samvete fortsätta spela på konstgräsplaner och vara trygga med att gummigranulat inte påverkar hälsan, säger Fredrik Ardefors.

– Däckgummigranulat är det spelarna gillar bäst som infill på konstgräs, men även det som har minst total miljöpåverkan enligt livscykelanalyser. Det kan dessutom återanvändas när resten av planen behöver bytas. Detta är ett exempel på den cirkulära ekonomin som alla efterfrågar och som är nödvändig för att avlasta planeten från överuttag av jungfruliga resurser, säger Fredrik Ardefors.

Helt nöjd är han ändå inte med det arbete som sker inom EU som han anser borde se bredare på problematiken.

Vi skulle egentligen vilja att EU koncentrerade sitt regelverk på olika materials totala påverkan och inte bara på innehåll. Däckgummi är en högteknologisk produkt som förädlats under över 100 år för att vara säkert för alla som kommer i kontakt med det. Det finns redan laktester för att mäta gummigranulatets verkliga miljöpåverkan och dessa visar att även de små mängderna av substanser som finns i däck inte lakar ut. Detta beror på att materialet är kemiskt bundet via vulkanisering. Samma gränsvärden är alltså betydligt säkrare i däckmaterial än i till exempel förorenad jord.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078