23948sdkhjf

Svampen går i pension

NCC bygger Örebros nya vattenreservoar – Svampens efterträdare Lyra får dubbelt så hög kapacitet men blir inte lika tillgänglig.

Örebros berömda vattentorn Svampen togs i bruk 1958..

Trotjänaren har tjänat stan väl men nu väntar pension – Svampen behöver renoveras och är dessutom för klent tilltagen för att kunna försörja den växande staden med vatten.

Svampen ska därför ersättas av en ny vattenreservoar med dubbelt så stor kapacitet.

Kommunen har vinnlagt sig om att efterträdaren ska hålla hög klass både kapacitetsmässigt och konstnärligt. 2016 genomfördes därför en arkitekttävling för att få fram ett bra förslag.

60 förslag från sju länder kämpade om segern och vinnare blev ”Lyra” skulptur i skogsmark av Lars Anfinset, Ett Ark Arkitektur.

Nu står det också klart vem som ska få bygga Lyra – tekniska nämnden i Örebro beslutade den 2 oktober att ge NCC uppdraget.

Om ingen överklagar inom ett par veckor fastställs beslutet, skopan kan då sättas i backen senare i höst.

– Efter ett extrainsatt nämndsammanträde har vi beslutat att prioritera om i investeringsbudgeten för att möjliggöra byggnation av Lyra. Det innebär att medel inom befintlig investeringsbudget för vatten och avlopp omfördelas till projektet, säger Anders Olsson, ordförande i Tekniska nämnden, i ett pressmeddelande.

Tanken är att den 20 meter höga vattenreservoaren ska byggas i Adolfsberg i södra Örebro, på en höjd i korsningen Glomman/Södra vägen – Lyra ska synas vida ikring.

Den 15-20 meter höga och cisternformade reservoaren ska rymma 15 000 kubikmeter vatten.

– Det ska bli väldigt roligt att komma igång med det här bygget, och att få se skisser och ritningar förverkligas, säger Mimmi Hodzic, förvaltningschef på Tekniska förvaltningen.

Vintern 2021/2022 ska Lyra stå klar.

Till skillnad från Svampen, som blivit ett populärt turistmål, ska Lyra den hägnas in och vara stängd för allmänheten. Anledningen uppges vara dagens hårdare säkerhetskrav.

Svampen tas ur bruk när Lyra är klar. Örebroarna kommer dock inte att förlora sitt gamla landmärke – det omtyckta vattentornet kommer att bestå både som arkitektoniskt landmärke, besöksmål och utsiktspunkt, uppger Örebro kommun.

– Svampen har tjänat Örebro väl och är fortfarande en stabil vattenreservoar, men kommunen växer och Lyra kommer att vara byggd enligt den senaste tekniken, och rymma dubbelt så mycket vatten som Svampen. Det blir ett viktigt steg för att säkra Örebros vattenförsörjning på lång sikt, säger Mimmi Hodzic.

Läs mer om: NCC
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081