23948sdkhjf

Statustyngd utmärkelse för huvudskydd

Genom att imitera hjärnans eget skyddssystem har en forskartrio tagit fram en lösning som används i bland annat bygghjälmar och som utlovas minska risken för hjärnskador. Nu belönas trion med Sveriges äldsta och finaste tekniska utmärkelse, Polhemspriset.

6 november delas årets Polhemspris ut på Polhemsfesten i Stockholm. I år går priset till Peter Halldin, Hans von Holst och Svein Kleiven, samtliga verksamma vid avdelningen för Neuronik på KTH som då får ta emot varsin Polhemsmedalj i guld samt dela på prissumman 250 000 kronor.

Forskartrion får utmärkelsen för sin innovativa hjälmteknologi MIPS (Multi-directional Impact Protection System) som imiterar hjärnans eget skyddssystem. I dag är Mips ett börsnoterat bolag som till och med 2018 sålt 9,2 miljoner enheter till hjälmtillverkare över hela världen. I dag används skyddssystemet i bland annat bygg-, rid-, motorcykel-, cykel-, militär-, hockey- och skidhjälmar över hela världen.

Mips är ett fantastiskt prov på teknisk innovation som gör skillnad i vardagen genom förbättrad säkerhet för motionärer och yrkesfolk, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer som förvaltar Polhemspriset.

Hjälmar har tidigare utformats för att främst skydda mot slag och stötar från en rak vinkel. Vid de flesta fallolyckor uppstår dock rotationsrörelser som dessa hjälmar primärt inte skyddar mot.

En hjälm utrustad med Mips-lösning möjliggör en relativ rörelse mellan huvudet och hjälmen och tar hänsyn till islag från alla vinklar. På det sättet efterliknar vi hjärnans eget skyddssystem och därmed reduceras risken för både lättare och allvarligare hjärnskador, säger Hans von Holst, hjärnkirurg och professor vid KTH.

Hans von Holst insåg i sitt arbete som hjärnkirurg i mitten av 1990-talet att många användare fick hjärnskador trots att de använt hjälm. Det blev startskottet för samarbetet med Peter Halldin vid avdelningen för Neuronik på KTH. Efter detta började Svein Kleiven och Hans von Holst utveckla den datormodell av den mänskliga hjärnan som används för att mäta effekterna av Mips-lösningen – en lösning som under senare år uppmärksammats i mängder med tester som konstaterat att de hjälmar som använder mips-tekniken hamnat i topp bland de undersökta produkterna. Nu uppmärksammas lösningen även av juryn bakom Polhemspriset.

Att bli tilldelade Polhemspriset är en stor ära för oss. Vår ambition har alltid varit att minska risken för hjärnskador hos hjälmanvändare världen över. Skydd mot rotationsrörelser i hjälmar ska vara lika självklart som att ha säkerhetsbälte i bilar, säger Peter Halldin, chefsstrateg på Mips.

Läs mer om arbetet bakom Mips-tekniken här.

Polhemspriset som förvaltas av Sveriges Ingenjörer instiftades 1876 till minne av den svenske uppfinnaren Christopher Polhem (1661–1751) och är Sveriges äldsta tekniska utmärkelse. Ett huvudkrav för utmärkelsen är teknisk innovation på hög nivå eller en genialisk lösning av ett tekniskt problem. Innovationen ska dessutom finnas tillgänglig på den öppna marknaden och vara såväl konkurrenskraftig som uthålligt miljövänlig.

Bland tidigare pristagare kan nämnas Baltzar von Platen och Carl Munthers för kylskåpet (1925), Håkan Lans för GPS (1995), Laila Ohlgren för ”gröna knappen” på mobiltelefoner (2009) och Petra Wadström för vattenrenaren Solvatten (2013).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156