23948sdkhjf

Fyra slåss om svenskt stålpris

Starkare, lättare och mer hållbar är den gemensamma framtiden för de fyra finalisterna i årets Swedish Steel Prize. En lätt, modulär grävmaskinsskopa slåss om segern med en matningsmodul för ökad sojaskörd, ett plåttak som producerar solel och en banbrytande tillverkningsprocess för 3D-formade rör.

I 20 år har SSAB lyft fram innovativa lösningar som tar till vara potentialen hos premiumstål. 14 november är det dags igen när vinnaren för Swedish Steel Prize 2019 att koras under en ceremoni i Stockholm.

Passande till 20-årsjubileet av Swedish Steel Prize, visar alla de fyra utsedda finalisterna en tydlig koppling till en starkare, lättare och mer hållbar framtid. Samtliga visar att med nya perspektiv och innovativt tänkande följer möjligheten att fortsätta ta nya steg framåt och det handlar inte enbart om att föra sin egen bransch framåt utan att påverka samhället i stort, säger Eva Petursson, juryns ordförande och chef för SSAB:s research och innovation.

Från Australien kommer Austin Engineering som tagit ett betydande innovativt språng inom design och underhåll av grävskopor. Genom att tänka modulärt har företaget utvecklat ett innovativt koncept som kombinerar låg vikt med optimal användning av hela produkten före skrotning. Enligt juryn utnyttjar lösningen egenskaperna hos höghållfast och slitstarkt stål samtidigt som barriärerna för implementering är låga. Sammantaget skapas därmed goda förutsättningar för ytterligare innovationer inom skopdesign.

Brasilianska Kampag har lyckats få ut mer vid sojaskörd genom att fokusera på en design som hanterar grödan skonsammare. En matningsmodul gör att det blir mindre skador på den skördade bönan och ökar också maskinens användningsmöjligheter under förhållanden med hög luftfuktighet. Ytterligare produktivitets- och hållbarhetsfördelar har uppnåtts vid uppgradering till höghållfast och slitstarkt stål inklusive ökad livslängd, minskad vikt och effektivare produktion samt energibesparingar i underhållsprocesserna.

Roofit Solar från Estland tillverkar plåttak som producerar solel. Produkten kombinerar, enligt juryn, en effektiv solpanellösning med ett arkitektoniskt attraktivt och miljöanpassat plåttak som också gör det möjligt för historiska byggnader att dra nytta av nya tekniska framsteg. En beläggning baserad på rapsolja har gjort det möjligt att utmana produktionstekniska begränsningar och resultatet visar en utmärkt robust vidhäftning mellan takpanelens lager.

Shape Corporation från USA har utvecklat en tillverkningsprocess för 3D-formade rör som möjliggör användningen av kallformade stål med de högsta hållfasthetsnivåer som för närvarande existerar. Enligt juryn handlar det om en robust och kostnadseffektiv teknik – en unik lättviktslösning för A-balkar och takrör med minimal sektionsstorlek – som är redo att implementeras av en stor biltillverkare under 2020. Juryns bedömning är att det rör sig om en banbrytande innovation som kommer att utmana andra lättviktsmaterial tack vare en betydligt mer hållbar stålkonstruktion som möjliggör cirkulära materialflöden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14