23948sdkhjf

NCC och Volvo kopplar ihop sig

Både miljön och ekonomin gagnas av att grävmaskiner och lastbilar kan kommunicera digitalt. Det tror i alla fall NCC och Volvo som testar ett nytt appbaserat system på Västlänken.

NCC och Volvo har slagit sina kloka huvuden ihop för att minska klimatpåverkan och öka produktiviteten.

Deras lösning är en digital tjänst som ska effektivisera både lastningen och bortforslingen av schaktmassor.

Tjänsten har fått namnet "Effektiv Utlastning" och testas just nu på jätteprojektet Västlänken i Göteborg – närmare bestämt på NCC:s delprojekt Centralen.

Tanken är att man ska kunna minska antalet transporter och därmed även koldioxidutsläppen genom att maximera utnyttjandet av lastkapaciteten, förhoppningsvis ska även produktiviteten öka och administrationen minska, hoppas parterna.

Totalt tio lastbilar och tre grävmaskiner ingår i försöket.

Tanken är att lastbilschauffören ska logga in på det gemensamma systemet i sin app i mobilen. Föraren blir därmed ansluten till produktionsprocessen och kör till lastplatsen vid Centralstationen.

Där står grävmaskinerna redo, de ska använda ett lastvägningssystem utvecklat av Volvo. De ska också kunna se vilka lastbilar som är tillgängliga.

Grävmaskinsföraren kan sedan kalla fram en lastbilschaufför och börja lasta.

När bilen är fullastad får lastbilen en hel radda digital information av grävmaskinen: vad som är lastat, hur mycket det väger och vart lasten ska köras.

Lastbilen kan sedan bege sig till rätt deponi – i processen finns totalt åtta deponier och det är viktigt att rätt material hamnar på rätt ställe.

Resultatet då? Enligt pressmeddelandet verkar det som om antalet transporter på delprojektet kan minskas med upp till elva procent.

Det innebär 8 000 transporter eller cirka tusen ton mindre koldioxidutsläpp fram till 2022, om man jämför med ett typiskt lastutnyttjande.

– Vi har länge sett att det finns stora miljö- och effektiviseringsvinster att göra genom att mäta och digitalisera våra arbetsflöden med schaktmassor. Genom att arbeta tillsammans med Volvo kunde vi realisera våra idéer. Det är ännu ett bevis på att samarbeten mellan olika slags aktörer är viktigt för att driva utvecklingen framåt, säger Kenneth Nilsson, affärsområdeschef NCC Infrastructure.

– Volvo Lastvagnar ligger i framkant när det gäller uppkopplade transportlösningar. Samarbetet med NCC har hjälpt oss att förstå kundbehoven och utveckla en lösning som är flexibel, effektiv och produktiv genom att förbättra flödet vid stora anläggnings-byggen. Det gynnar våra kunder, såväl som miljön, säger Stefan Strand, vd på Volvo Lastvagnar Sverige.

Volvo Lastvagnar, Volvo Construction, NCC och flera andra aktörer har samarbetat i över två år kring det digitala systemet.

Volvo Lastvagnar konstaterar att uppkopplad teknik är en förutsättning för automatisering och elektromobilitet, både när det gäller själva tekniken och när det gäller tjänster och lösningar för dessa användningsområden.


– Uppkopplade tjänster kommer att spela en allt viktigare roll för att minska miljöpåverkan och öka produktiviteten. Effektiv Utlastning är ett bra exempel på detta, säger Roger Alm, vd Volvo Lastvagnar, i pressmeddelandet.

Volvo Lastvagnar lyfter också fram att tjänsten är utvecklad så att NCC med samarbetspartners enkelt kan dela med sig av digitala lastkvitton till Trafikverket.

Företagen ser också fördelar i att arbetsmoment blir digitala.

– Utöver att transporter och koldioxidutsläpp minskar får vi även en mer effektiv arbetsprocess som gynnar både vår uppdragsgivare, användandet av offentliga resurser och våra medarbetare i produktionen. Vi kan till exempel planera arbetet med precision, få en översikt av flödena samt en smidigare och säkrare arbetssituation för medarbetarna, säger Kenneth Nilsson, affärsområdeschef NCC Infrastructure.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.187