23948sdkhjf

Innovationspris till brandskydd i vägtunnlar

Ett brandbekämpningssystem som används eller planerar att användas vid bland annat Norra Länken i Stockholm, Förbifart Stockholm och Götatunneln i Göteborg tilldelas det europeiska innovationspriset Earto Innovation Award 2019.

Sprinklersystem i vägtunnlar är förhållandevis vanliga i bland annat Japan och Australien. I Sverige är tillvaron betydligt mer sparsam. Inför byggandet av Norra länken i Stockholm inbjöd dock Trafikverket flera parter i förhoppning om att hitta en säker, robust och kostnadseffektiv lösning för svenska förhållanden.

I det utvecklingsarbete som följde medverkade utöver Trafikverket bland annat Brandskyddslaget och forskningsinstitutet Rise som deltog som oberoende institut och bland annat svarade för bedömningar och egna tester.

Vi är experter på brandförlopp. I sådana här situationer finns det inte alltid någon förutbestämd standard eller krav att uppfylla. Men vi har kunskapen att bedöma systemets effektivitet, säger professor Haukur Ingasson, tunnelbrandsexpert på Rise.

Under arbetets gång utsattes brandbekämpningssystemet för hårda tester både i labbet och i riktiga vägtunnlar. Haukur Ingasson var själv på plats vid fullskaliga brandtester som gjordes i en övergiven vägtunnel i Norge.

Man planerar och förbereder noggrant. Men att sätta igång en brand inne i en tunnel är alltid lite nervöst, speciellt vid storskaliga tester.

Brandskyddssystemet fick från början namnet T-Rex och använder sig av sprinklermunstycken som sprider vattendropparna horisontellt, så att ett enda vattenrör i mitten av tunneltaket räcker för hela vägtunneln. Utöver Norra länken är systemet, enligt Rise, aktuellt för stora projekt som Förbifart Stockholm och Götatunneln i Göteborg

Enligt Haukur Ingason har systemet goda förutsättningar att bli förebild för framtidens vägtunnlar. Den uppfattningen grundar han bland annat på att systemet minskar installations- och underhållskostnader med 40–70 procent jämfört med traditionella sprinklersystem. Samtidigt utlovas stor effektivitet vad gäller att begränsa brand samt att minska explosionsrisken och skadorna på tunneln.

Han hänvisar också till en rapport som sammanställts av konsultföretaget Ramböll på uppdrag av Rise där den samhällsekonomiska besparingen anges till 440 miljoner kronor.

Nu har T-Rex uppmärksammats av Earto, en samarbetsorganisation för Europas tekniska forskningsinstitut som årligen prisar de innovationer som bedöms ha haft, och kommer att få, störst effekt i samhället.

Potentialen att sänka kostnaderna för och öka säkerheten i vägtunnlar i framtiden är tillräckligt för att T-Rex i dag, 8 oktober, är en av tre pristagare i när årets Earto Innovation Award delas ut i Bryssel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095