23948sdkhjf

Ledare: Våga lätta på gasen

Vägarbetarna vågar vara på utsatta arbetsplatser för att hjälpa oss på vägen. Då borde vi våga lätta på gasen.

Ett samhälle i förändring skapar en bra grogrund för nya tjänster. Bland annat tycks myllan just nu ge en strålande näring för tidscoacher. Tidsoptimisterna är många, något som även påverkar omgivningen mer eller mindre.

En yrkesgrupp som drabbats svårt av egen och framför allt andras tidsbrist är vägarbetare. Drygt tusen av fackförbundet Sekos medlemmar som arbetar på vägen har besvarat en enkät och resultatet är skrämmande. 91 procent av de svarande uppger att de känner oro för att arbeta på vägen på grund av bristande säkerhet. Motsvarande siffra år 2009 var 47 procent.

Rapporten pekar bland annat på att antalet incidenter ökat kraftigt under de tio år som gått mellan undersökningarna. 2009 uppgav 31 procent av vägarbetarna att de varit med om någon incident på sin arbetsplats under det närmast föregående året. I årets undersökning är antalet i princip dubblerat till 59 procent. Samtidigt har nästan fyra av tio vägarbetare under det senaste året upplevt olyckor som lett till personskador vid sina arbetsplatser. Dessutom uppger tre av tio vägtrafikvakter att de blivit hotade av trafikanter under det senaste året

Seko lyfter framför allt fram två faktorer som huvudorsaker till den försämrade arbetsmiljön – båda starkt tidsrelaterade. Det rör sig, enligt fackförbundet, främst om trafikanter som struntar i hastighetsbegränsningarna och företag som gör avkall på säkerheten.

Det är en oacceptabel utveckling som i grunden handlar om bristande respekt för människors liv och hälsa. Tid är i mångt och mycket en prioriteringsfråga. Att försöka ta igen några sekunder eller kanske minuter genom att köra för fort förbi ett vägarbete är fel prioritering.

Att inte utföra tillräckliga säkerhetsåtgärder för att det blir några kronor billigare eller att projektet bedöms bli färdigställt på kortare tid är också fel prioritering.

Vägarbetarna vågar vara på utsatta arbetsplatser för att hjälpa oss på vägen. Då borde vi våga lätta på gasen.

Vägarbetarna vågar vara på utsatta arbetsplatser för att hjälpa oss på vägen. Då borde vi våga lätta på gasen.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Friska tag på veckans lista!
Gemensam standard prisades på rivningsmässan
”Det vi ser nu är bara början”
Franskt tillskott ska stärka Scantruck
Supersikt utlovas i ny anläggningsbil
Hårda krav på interntransporterna
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.109