23948sdkhjf

Fokus på form och funktion

Brukskänslan ska vara intakt när en kulturväg i Dalarna/Gävleborg rustats upp.

Ännu en kulturväg har rustats upp: en sträcka på den gamla landsvägen mellan södra Dalarna och Gävleborgs län som förbinder Svinöhed med Stjärnsund, vidare till länsgränsen Gävleborg.

Trafikverket beskriver den aktuella sträckan på väg 764 som mindre bärig och allmänt spårig, stenar som vandrade upp med tjälen gjorde att vägen blev ojämn och kostnaderna för att ständigt tvingas åtgärda spår och rensa block blev höga.

Trafikverket beslutade sig därför att rusta upp vägen, trots att den är relativt lågtrafikerad spelar den en viss roll inte minst sommartid – den uppges vara en populär motorcykelväg och viktig för både åkeri- och turistnäringen.

Vägen slingrar sig igenom ett odlings- och skogslandskap och det ansågs viktigt att inte råka bygga bort viktiga natur- och kulturvärden.

Trafikverkets lösning blev att omvandla två sträckor, totalt fyra kilometer, till så kallade bymiljövägar – med extra breda vägrenar och ett smalare bilkörfält i mitten.

17 kilometer har förstärkts, större stenar och träd har rensats bort, skadade vägtrummor har bytts ut och en ny bro har byggts i Stjärnsund.

Ny belysning har också satts upp i Rörshyttan, Stjärnsund och Stigsbo.

Nu när upprustningen är klar har vi en väg som smälter in i den fina bruksmiljön samtidigt som den är säkrare framför allt för gående och cyklister och där fordon och tunga transporter kan ta sig fram smidigare, säger Christian Ödgren, projektledare på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Mer läsning finns!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.076