23948sdkhjf

Bra resultat men minskad efterfrågan hos LKAB

Det går bra för LKAB men det kunde ha gått ännu bättre.

Rörelseresultatet för de första nio månaderna stärktes till 9 764 (motsvarande period förra året 4 969) miljoner kronor, vilket motsvarar en ökning om 96 procent. Rörelseresultatet för tredje kvartalet var 3 135 (2 477) miljoner kronor.

Resultatförbättringen beror i huvudsak på högre järnmalmspriser och en starkare dollarkurs. Lägre försäljning har dock bidragit negativt och under kvartalet påverkades även resultatet negativt av ökade kostnader för avsättning till samhällsomvandling. Även övriga kostnader var för kvartalet högre än motsvarande period föregående år, främst orsakat av satsningar på ökade underhållsinsatser i förädlingsverken, högre kostnader för bergförstärkning och ökad prospektering.

— Pressade marginaler hos stålproducenterna i kombination med höga järnmalmspriser bidrar till ett marknadsklimat med en dämpad efterfrågan på framför allt högförädlade järnmalmsprodukter, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB.

Produktionen för tredje kvartalet uppgick till 7,3 (6,8) miljoner ton och leveranserna till 5,5 (6,9) miljoner ton, varav 79 procent var högförädlade pellets.
— Det är glädjande att se att vårt arbete med att uppnå en stabilare produktion ger resultat. Vi når rekordnivåer under ett enskilt kvartal och vi kommer även fortsatt att fokusera på en jämn produktion för att undvika även mindre störningar och för att uppnå en jämnare nivå över kvartalen, säger Jan Moström.

Produktionsvolymen för de nio första månaderna var något lägre än motsvarande period föregående år och uppgick till 9,1 (9,2) miljoner ton, främst på grund av det långa underhållsstoppet i Svappavaara i början av året.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.163