23948sdkhjf

Nya mätningar ska minska byggares hälsorisker 

Med hjälp av nya referensmätningar av dammhalter ska byggnadsarbetare få bättre möjligheter att skydda sig från hög kvartsexponering. 

Det är IVL Svenska Miljöinstitutet som i samarbete med flera aktörer inom byggindustrin som tagit fram de nya mätningarna. 

– Det finns flera fallgropar med referensmätningar, exempelvis kan kvartshalten i sten- och betongdamm variera kraftigt. Mätningar från en arbetsplats med 1 procent kvarts i dammet kan därför inte användas rakt av för att bedöma risken på en arbetsplats där dammet innehåller 25 procent kvarts, säger Ann-Beth Antonsson, arbetsmiljöforskare på IVL Svenska Miljöinstitutet. 

Sedan 2015 har Arbetsmiljöverket nya föreskrifter om just kvarts, och numera kan riskbedömningar göras genom att använda mätningar från andra arbetsplatser. Det är här IVL:s arbete kommer in. 

Förutom mätningarna de gjort har IVL även listat ett antal moment som sticker ut som särskilt riskfyllda. Det är bland annat slipning av betongväggar och spårfräsning. 

– Slutsatserna bygger på en försiktighetsprincip, vilket innebär att risken för att underskatta exponeringen minimeras. I rapporten beskrivs också vilka åtgärder som minskar exponeringen, säger Ann-Beth Antonsson. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
  • Projektledare
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Byggföretagen försvarar sig mot Byggnads anklagelser
De roddar infrastruktur mitt i ett fornminne
Ramirent köper företag
Maskinias VD presenterar: Ny kontroll till Case hjullastare
Svordomar och storordrar på veckans lista!
BDX renodlar – startar entreprenadbolag
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.125