23948sdkhjf

Oscar nobbar prestigeprojekt

Oscar Properties skulle ha tillträtt marken för projekt Gasklockan i dag 31 oktober, enligt vårens överenskommelse med Stockholms stad. Så blev dock inte fallet då fastighetsbolaget inte anser att staden fullgjort sina åtaganden vad gäller marksaneringen på området.

Oscar Properties har allt sedan företaget bildades 2004 haft visionen att skapa designade, kreativa och moderna bostäder med utgångspunkt i varje byggnads historia – oavsett om byggnaden har ett antal år på nacken eller om den är helt nybyggd.

Bland aktuella projekt finns de mycket uppmärksammade Norra Tornen i Vasastan i Stockholm som blir de högsta bostadshusen i Stockholms innerstad. Ett väl så spektakulärt projekt är Gasklockan i Hjorthagen med tänkt inflyttning 2022.

Men nu har det gått grus i maskineriet. I dag meddelade nämligen Oscar Properties att företaget inte tänker tillträda marken i enlighet med det avtal med Stockholms stad som tecknades i våras. Anledningen är att fastighetsbolaget anser att det fortfarande finns kvar föroreningar på och omkring fastigheterna efter det saneringsarbete som Stockholms stad skulle utföra.

Uppfattningen är att marken inte lever upp till de miljökvalitetskrav som anges i exploateringsavtalet med staden. Oscar Properties hävdar att tillträde inte är aktuellt förra dessa frågor är lösta och att det därför inte finns någon anledning att betala de närmare 600 miljoner kronor som står på prislappen – än.

Avsikten har aldrig varit att Oscar Properties ska ansvara för föroreningar och den miljöskada som kvarvarande föroreningar skulle kunna förorsaka. Vårt mål är att tillträda marken och starta byggnationen så snart miljöansvarsfrågan är utredd. Gasklockan kommer att bli ett nytt landmärke, inte bara för Norra Djurgårdsstaden utan för hela Stockholm, säger Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

I Stockholms stad är uppfattningen i skrivande stund att avtalet gäller och att det är hög tid för Oscar Properties att betala det överenskomna beloppet.

Avtalet omfattar 35 957 kvadratmeter byggrätt för bostäder och 2 543 kvadratmeter byggrätt för kommersiella ändamål. Enligt planerna fördelas ytorna på drygt 300 bostäder samt kulturverksamhet, offentlig service och en förskola.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094