23948sdkhjf

Slarv dödar på bygget

Slarv är den enskilt viktigaste orsaken till olyckor på byggarbetsplatserna. Det anser sju av tio chefer inom stadsbyggnad, enligt en färsk Novus-undersökning som utförts på uppdrag av Byggcheferna.

Under den senaste tioårsperioden har bygg- och transportbranscherna med något undantag omväxlande haft de flesta dödsolyckorna inom svenskt näringsliv. Förra året dog tolv personer på svenska byggarbetsplatser, den högsta siffran sedan 2010, enligt Arbetsmiljöverkets statistik. I år lär det bli ännu fler.

En färsk Novus-undersökning har tittat närmare på säkerhetskulturen inom det svenska byggandet och slutsatsen är att säkerhet inte har den status och prioritet i verksamheterna som krävs för att utrota dödsolyckorna.

Bland annat känner sig var fjärde chef inom samhällsbyggnad tvungen att tänja på arbetsmiljöreglerna för att få arbetsdagen att gå ihop. Hela sju av tio chefer uppger slarv som den enskilt viktigaste orsaken till olyckor.

– Slarv handlar om sådant som inte är viktigt. Att så många känner sig nödgade att tänja på regler visar tydligt att tid och pengar präglar kulturen framför säkerhet. Det är konkreta exempel på att säkerhetskulturen i branschen är svag, säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna, en branschförening inom Ledarna.

Ekonomi och säkerhet är inte varandras motsatser, men det kan uppfattas så om inte prioriteringarna uppifrån är glasklara, säger Kajsa Hessel.

Svaren på en del av frågorna i Novus-undersökningen manar till eftertanke och inte minst självkritik.

  • 26 procent av cheferna anser sig tvungna att tänja på arbetsmiljöreglerna för att få arbetsdagen att gå ihop.
  • 37 procent av de yngre cheferna (yngre än 40 år) och 32 procent av första linjens chefer tänjer på reglerna.
  • 21 procent av cheferna uppger att man på arbetsplatsen inte analyserar och bedömer risk tillräckligt ofta.
  • 12 procent av cheferna anser att det finns en mycket bristande säkerhetskultur.

Byggcheferna lyfter fram en tänkbar orsak till det bristande säkerhetstänket. Det är den machokultur, som enligt Arbetsmiljöverket uppmuntrar till risktagande. En uppfattning som genomsyrar branschen är att män ska vara smärttåliga och risktagande. Allt kan heller inte skyllas på chefernas attityd, tvärtom uttrycker flera av cheferna frustration över medarbetare som bryter mot säkerhetsföreskrifter. Men det finns ljuspunkter och hopp om en förändring.

Allt är inte nattsvart. Det går och är helt nödvändigt att bygga en stark säkerhetskultur. Målet måste vara ett värderingsdrivet säkerhetsarbete som bottnar i allas övertygelse om att liv går före pengar. Med engagerade chefer från alla nivåer i täten, säger Kajsa Hessel.

Hon finner definitivt stöd för uppfattningen i undersökningen som bland annat visar att:

  • nio av tio chefer upplever att de har tillräckliga kunskaper om arbetsmiljöreglerna
  • nio av tio chefer har säkerhet som stående punkt på agendan vid arbetsplatsmöten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078