23948sdkhjf

Nya förvärv i VA-branschen

Norvatek köper två företag som ska stärka företagets strategiska tillväxtplan och bidra med nya verksamhetsgrenar.

Norvatek Invest, som jobbar med infravattenstruktur och VA-tekniska lösningar, berättar i ett pressmeddelande att företaget har förvärvat både Ibeco och Dala Kommunalteknik – sedan den första november ingår bolagen i koncernen Norvatek Invest AB.

– Förvärven av Ibeco och Dala Kommunalteknik går helt i linje med vår strategi för framtiden och stärker vår strategiska tillväxtplan. Vi ska växa genom organisk tillväxt, men också genom förvärv. Tack vare övertagandet av Ibeco får vi nu en helt ny verksamhetsgren med VVS- och VA-produkter. Med Dala Kommunalteknik stärker vi Norvateks erbjudande av pumpar och pumpstationer, säger Fredrik Jonsson, vd på Norvatek Invest, i pressmeddelandet.

De två företagen omsatte totalt cirka 120 miljoner kronor under föregående räkenskapsår, uppger Norvatek som räknar med att koncernen i och med dessa förvärv ska nåt en omsättning på minst 500 miljoner kronor 2019.

– Förvärven är ett resultat av den strategi som är satt där Norvatek Invest ska vara ett lika självklart val för de riktigt stora upphandlingarna i Norden som för mindre lokala uppdrag, säger Fredrik Jonsson, som blev vd i Norvatek tidigare i år.

Han förklarar att riktlinjerna vid tillträdet var tydliga, koncernen skulle växa i omsättning och få en större geografisk spridning, det var också viktigt att skaffa nya verksamhetsgrenar.

– I de förvärv som vi nu gjort får vi in mycket kompetenta medarbetare, samtidigt som de tidigare ägarna fortsätter i aktiva roller i bolagen. Dessutom stärker vi vår position i Dalarna och Mälardalen och får tillgång till ett norskt dotterbolag genom Ibeco, vilket kommer att vara viktigt för oss i vår fortsatta expansion, säger Fredrik Jonsson.

I andra änden av affären finns framförallt bröderna Carl och Erik Berglund, som via sitt familjeföretag Tjärnvallen ägde 100 procent av Ibeco, som startades av brödernas farfar på 1980-talet, och 75 procent av Dala Kommunalteknik, som köptes in 2011.

– Vi ser att branschen förändras och vi behöver utvecklas med den och då ser vi strukturella fördelar med att bli en del av en stor koncern där vi kan hitta synergier och nyttja den större organisationen för att tillsammans bli ännu bättre. Norvatek känns som helt rätt ägare för oss och för våra medarbetares utvecklingsmöjligheter. Nu har vi muskler att fortsätta växa tillsammans med Norvatek Invest, säger Carl Berglund, vd på Ibeco och delägare av Tjärnvallen, i pressmeddelandet.

Enligt Niklas Bergman, vd och delägare av Dala Kommunalteknik, finns det stora fördelar med ingå i den större koncernen.

– Vi är i en position där expansion i Sverige och Norden kräver stora investeringar i nya kontor och människor. Nu kan vi tillsammans med Norvatek Invest säkra en gemensam tillväxt och vi kommer att ha ett viktigt utbyte av medarbetare och utbildningsmöjligheter för dem, säger han i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109