23948sdkhjf

Bärigare broar i Norrbotten

Två norrbottniska broar ska förstärkas för sju miljoner kronor, de ska gå från bärighetsklass ett till bärighetsklass fyra.

Trafikverket har gett Svevia uppdraget att förstärka bärigheten två broar, dels den vid Edfors över Luleälven, längs väg 97, dels den över Kalixälven vid Tärendö, längs väg 394.

Båda broarna ska därmed kunna gå från bärighetsklass ett till bärighetsklass fyra – tyngre fordon ska då kunna använda broarna.

Det här är två helt olika brotyper. Bron vid Tärendö är en så kallad samverkansbro som är en av de vanligaste brotyperna i Sverige. Bron som går över Lule älv vid Edefors är en bågbro med en bågformad stålkonstruktion som bär upp farbanan, säger Robert Nyhlén, Svevia, i ett pressmeddelande.

Båda projekten påbörjades i oktober och ska avslutas under vintern.

Trots att det är två helt olika broar är principen för bärighetsåtgärderna ganska lika. Enkelt uttryckt handlar det om att förstärka bärande balkar och särskilt bärande punkter i konstruktionen. Skillnaden är att på bågbron behöver vi bygga en byggställning som går upp i luften för att nå alla bärande punkter och på samverkansbron sker arbetet underifrån.

Kontraket är värt cirka sju miljoner kronor och enligt pressmeddelandet är uppgraderingen en del i ett större projekt där Trafikverket, på regeringens uppdrag, jobbar för att få fram fler vägar med bärighetsklass BK4.

Åtgärderna som genomförs för att öka bärigheten på vägnätet minskar klimatpåverkan, gynnar näringslivet och skapar också fler säkra och framkomliga vägsträckor. Det är bra för alla oss som bor och verkar i Norrbotten, säger Robert Nyhlén.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094