23948sdkhjf

Hög tid för optimerad sprängning under jord

Sprängningsprocessen i underjordsgruvor ska bli både säkrare och mer produktiv. Det lovar Epiroc och Orica som nu inlett ett samarbete i syfte att utveckla ett semiautonomt sprängladdningssystem.

Jakten på malm tvingar gruvföretagen allt djupare ner i berget samtidigt som malmfyndigheterna blir mer avlägsna. Då blir också fördelarna med en automatiserad sprängningsprocess allt mer uppenbara.

Det har Epiroc och Orica tagit fasta på och har nu ambitionen att tillsammans utveckla en optimerad process för sprängningar i underjordsgruvor. Epiroc tar med sig sin kunskap om att utveckla och tillverka utrustning för gruvdrift underjord, inklusive ortdrivnings- och produktionsborriggar. Samarbetspartnern Orica är en Australien-baserad leverantör av kommersiella sprängmedel och sprängsystem till gruv-, stenbrott-, olje- och gasindustrin.

Planen är att designa och leverera den första prototypen under 2020, och att ha de första kommersiellt tillgängliga systemen tillgängliga under 2021.

Angus Melbourne, kommersiell och teknisk chef på Orica, säger att samarbetet med Epiroc gör det möjligt att utnyttja företagets trådlösa initieringssystem Web Gen för att leverera de kritiska första stegen mot automatisering av borr- och sprängverksamheten.

Automation är en viktig pelare i vår teknikstrategi och stöder vår vision om att transformera borr- och sprängningsprocessen för att skapa värde för gruvbolag genom säkrare och mer hållbar drift, säger Angus Melbourne.


Morgan Andersson

Epiroc och Orica har ambitionen att tillsammans utveckla en optimerad process för sprängningar i underjordsgruvor.Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125