23948sdkhjf

Topplistan: Största byggarna i Sverige

Toppen på listan över byggföretag med störst omsättning i Sverige ser ut som den brukar. 2018 toppade Peab före Skanska och NCC. JM behåller sin fjärdeplats. Det mesta talar dock för att Veidekke, som nästan tredubblat sin omsättning de senaste fem åren, rusar förbi redan i år.

Det är bransch- och arbetsgivareorganisationen Sveriges Byggindustrier som i vanlig ordning ställt samman sin årliga lista över Sveriges 30 största byggföretag – sett till omsättning i Sverige. Skulle utlandsverksamheten ingå i sammanställningen för 2018 är Skanska med sin totala omsättning på en bit över 170 miljarder kronor ungefär lika stort som de fem i övrigt största företagen tillsammans.

Trots att omsättningen generellt fortsatt stiga under 2018 finns uppenbara tecken på att marknaden nu viker neråt. Framför allt är det ett kraftigt minskat bostadsbyggande som skapar oro för framtiden, både i branschen och för samhället i stort där bristen på bostäder gör det omöjligt för många att flytta dit arbete och utbildning finns och i vissa fall också hindrar företag från att växa.

Bostadsbyggandet går trögare än tidigare. Det är samma avmattande trend som våra senaste konjunkturprognoser har varnat för. Vi ser hur ett antal av våra husbyggnadsentreprenörer börjar få svårt att matcha sin ökande omsättning med att få in nya uppdrag till orderstocken. Detta är en indikation på att toppen kan vara nådd. Det är troligt att vi kommer få se fler än enbart bostadsutvecklarna presentera en negativ omsättningsutveckling 2019, säger Emil Flodin, analytiker vid Sveriges Byggindustriers näringspolitiska enhet.

Noterbart är att vart femte företag på 30-bästalistan har sitt huvudkontor utanför Sverige. Klart störst av dem är norska Veidekke. Norge har ytterligare tre företag på listan, Obos, AF Gruppen och NRC Group. Därutöver finns även nederländska Strukton och österrikiska Strabag med på listan.

Bästa nykomling är APP-koncernen som i första hand genom stora förvärv rusat ända upp till plats 18. Andra nya är Tuve Bygg (21), Lindbäcks (26), Sehed Byggmästargruppen (27) och (Eleda Group 30) en koncern där riskkapitalbolaget Triton med flera samlat företag som Kewab, Akeab, Mark & Energibyggarna och Salboheds Bygg och Anläggningstjänst.

Sveriges största byggföretag

  1. Peab
  2. Skanska
  3. NCC
  4. JM
  5. Veidekke
  6. Svevia
  7. Erlandsson
  8. Serneke
  9. Riksbyggen
  10. Obos
  11. Infranord
  12. Wästbygg
  13. Bonava
  14. HSB
  15. MVB
  16. AF Gruppen
  17. Strukton
  18. App-koncernen
  19. Zengun
  20. Ikano Bostad
  21. Tuve Bygg
  22. BDX
  23. JSB
  24. ALM Equity
  25. Strabag
  26. Lindbäcks
  27. Sehed Byggmästargruppen
  28. Oscar Properties
  29. NRC Group
  30. Eleda Group

Källa: Sveriges Byggindustrier

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078