23948sdkhjf

Milstolpe passerad i Ljungby

Det finns dubbla skäl att fira för Ljungby Maskin. Dels har nu 4 000 hjullastare levererats från fabriken och dels lanseras nu en ny lastargeneration som inte bara är anpassad till de steg V-krav som börjar gälla vid årsskiftet utan också uppgraderats på ett flertal punkter.

Dialog är extra viktigt för oss. Det känns därför väldigt bra att kunna möta upp mot nya omvärldskrav och dessutom konkret kunnat ta vara på många av de synpunkter vi fått in från våra kunder. Det handlar om rätt stora insatser att byta motorer, men vi har agerat proaktivt och passat på att kombinera högre miljökrav med ännu bättre prestanda, säger företagets marknadschef Benny Granath.

I de mindre modellerna L9 till L20 levereras motorerna av finska AGCO (Sisu), i de större modellerna är det Scania som gäller. Generellt handlar det om katalytisk rening med Ad-blue i kombination med partikelfilter.

Motorerna är även försedda med hydrauliska ventillyftare som utlovas sänka bränsleförbrukningen och därmed även sänka driftkostnaderna. Hela hjullastarprogrammet har Lock-Up i växellådan som tillval.

Även styrsystemet har uppgraderats. Det bygger på Parker/ICAN senaste teknik och beskrivs som helt digitalt och därmed mycket flexibelt. En robust och utlovat ljussäker bildskärm sitter väl placerad på ett flexibelt fäste till höger om föraren och ger god överblick över alla inbyggda funktioner. Samtidigt har det blivit betydligt enklare än tidigare att direkt via skärmen lägga in och anpassa olika funktioner mer individuellt.

Det nya styrsystemet innebär att vi flyttat en hel del funktioner från knappsatser på höger stolpe in till displayen i stället. Stolpen blir smalare, funktion och sikt ännu bättre, säger Benny Granath, som också utlovar förbättringar med avseende på sikt, ergonomi, komfort, säkerhet och effektivitet.

Den nya maskingenerationen introducerar också en helt ny spakstyrning. Enligt företaget är den noggrant testad, ergonomisk och mycket lättanvänd. För att underlätta en bekväm körställning finns nu en praktisk fotpedal som gör det enkelt att lösgöra rattstången när rattstångsvinkeln ska ställas in.

Hytten har också försetts med fler och effektivare ventiler för optimalt luftflöde och klimat samt defrosterfunktion. Dessutom utlovas en stabilare och mer driftsäker hyttfjädring.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078