23948sdkhjf

Svagt intresse för återvunnet byggmaterial

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

– Byggarbetsplatserna är generellt duktiga på att sortera och återvinna byggmaterial av olika slag, men har inte kommit så långt när det gäller att även använda återvunnet bygg- och rivningsmaterial, säger Stavdals vd Mikael Olson.

I stort sätt alla säger sig vara positiva till att ta tillvara använt material och återanvända begagnade fönster, takpannor, dörrar och annat byggmaterial, men i mångt och mycket tycks det vara en läpparnas bekännelse. När det kommer till kritan ser verkligheten helt annorlunda ut.

Enligt en undersökning bland drygt 400 byggnadsarbetare som Stavdal har låtit göra med hjälp av Sverige bygger svarar endast 35 procent att den egna arbetsplatsen är bra på det, 60 procent tycker att man kunde bli betydligt bättre.

Varje år genereras uppskattningsvis nio miljoner ton icke-farligt avfall från den svenska bygg-och anläggningssektorn, enligt Naturvårdsverket. Största delen utgörs av jordmassor, muddermassor och blandat bygg- och rivningsavfall.

Enligt undersökningen anser åtta av tio som jobbar inom byggbranschen att den egna arbetsplatsen är bra på att återvinna material, men hela 60 procent tycker att man kunde bli ännu bättre. Framför allt brister det när det gäller att ta tillvara och använda återvunnet material i nya byggen.

Stavdals undersökning lyfter fram några av de brister som fungerar som hämskor för återvinningen. Framför allt efterlyses enklare hantering av återvinningsmaterial, tydligare rutiner för vad som ska återvinnas, en bättre ekonomisk vinst och tydligare krav från ledningen.

Möjligheterna att återvinna bygg- och rivningsavfall påverkas av hur man källsorterar ute på bygg- och rivningsplatser, vilket i dag varierar beroende på vilket utrymme, tid och kunskap man har. Genom bättre sortering och materialåtervinning finns det stor potential för byggsektorn att minska miljöpåverkan. Här har ledningen ett ansvar att sätta upp riktlinjer för hur den egna arbetsplatsen kan bli bättre, säger Mikael Olson.

De som svarat på undersökningen ger byggarbetsplatserna bäst betyg så länge det handlar om att sortera och återvinna farligt avfall, metall och skrot, elektronik, trä och brännbara material. Däremot noteras tydliga brister i hanteringen av det som kan återvinnas inne på kontoren och i lunchrummen. Bland annat slarvas det med plastförpackningar, glas, matrester och brännbara förpackningar som bara återvinns av ungefär två av tre arbetsplatser.

Fakta

Andel byggarbetsplatser i procent som återvinner olika typer av materialåtervinning

 • Farligt avfall: 99
 • Metall och skrot: 99
 • Elektronik: 96
 • Trä: 96
 • Brännbart från byggarbetsplatsen: 95
 • Grus och betong: 93
 • Möbler: 88
 • Trädgårdsavfall: 86
 • Returpapper: 85
 • Glas: 84
 • Förpackningar från kontor och lunchrum: 77
 • Plastförpackningar: 70
 • Matrester: 54

Källa: Stavdal och Sverige Bygger

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

De är störst inom offentlig upphandling

Sammantaget utannonserades 18 522 offentliga upphandlingar under 2018 med bygg och anläggning som de klart dominerande segmenten. Det totala värdet på upphandlingar gjorda år 2017 uppgick 706 miljarder kronor – allt enligt färska uppgifter från Upphandlingsmyndigheten.

Turkiskt på Tvärbanan

Trafikverket risas av maskinentreprenörerna

De svenska maskinentreprenörerna ger inte mycket för Trafikverkets kompetens som upphandlare. Bland annat är uppfattningen att förfrågningsunderlagen är för otydliga och komplexa och entreprenaderna för stora.

NCC tar hem stort asfaltjobb i Norge

Beläggning av 90 000 ton asfalt och material till dammbyggnader ingår i ett treårigt uppdrag som NCC tagit hem i samband med byggandet av Nordøyvegen i Møre og Romsdal.

Renta knyter till sig YRC-depåer

Renta fortsätter expandera i Stockholmsområdet, senast genom att knyta till sig YRC Rentals två depåer i Täby och Uppsala.

Nyhetsbrev

Han är Lännens nya Sverigechef

Arkiv

LE34 byter Sverige-chef

Hon tar över i Mistra

Säkerheten i sista rummet

Lagrad sommarsol ger isfria vintervägar

En metod som tar till vara och lagrar energin från sommarens sol och använder den till att värma upp vägbanan på vintern har utvecklats av forskare på Chalmers. Rätt utnyttjad innebär det ökad framkomlighet, färre olyckor och minskad snöbekämpning.

Naturstensentreprenör skiftar vd

Förödande kreditrestriktioner

De senaste årens kreditrestriktioner har lett till ett historiskt ras för bostadsbyggandet och minskat BNP-tillväxten med cirka en procentenhet för hela riket. Den slutsatsen dras i en marknadsrapport som just presenterats av Veidekke.

Volvo fortsätter investera i autonom mobilitet

För att stå väl förberett inför en framtid med kraftigt ökade inslag av självkörande fordon och maskiner vill Volvo säkra tillgången till säkerhetscertifierad programvara för autonoma system. Därför investerar koncernen nu i det amerikanska programvaruföretaget Apex A1.

Svevias snöröjningsprojekt förfinas

Eldrift nära i tunga anläggningsfordon

Det finns en stor långsiktig potential för eldrivna tunga lastbilar inom regionala transporter och anläggningstransporter. Det menar Volvo Lastvagnar som därför utvecklat ett par konceptlastbilar som ska testköras av utvalda kunder i Europa.

Byggstart för efterlängtad bro

Efter en försening på mer än fem år har byggandet av Skurubron äntligen kommit igång. Dagens bågbro från 1915 och tvillingbron från 1950-talet är inte dimensionerade för dagens trafikmängder och den nya bron är efterlängtad i snabbt växande Värmdö och Nacka.

De ropade hem mustaschmaskinen

De ska bygga ställning åt gruvjätten

MVB bygger butik

Chefsrockad när Sweco satsar internationellt

Säkrare fräsning med jonisering

Genom jonisering av det finkorniga och farliga kvartsdamm som uppstår vid asfaltfräsning, bildas klumpar som är lättare att fånga upp. Tekniken, som nu används av Bomag, utlovas fånga in mer än 80 procent av de finpartiklar som tidigare spreds ut i luften och bidra till en kraftigt förbättrad arbetsmiljö.

Reportage
Kajs bereder väg för jätteprojektet

Kaj Johanssons Åkeri har ögonen på skaft i Obbola – företaget är först ut i mångmiljardprojektet som kommer att pågå i fem år. – Vi måste vara väldigt flexibla.

Spårbyte för tunnelbane-vd

Volvo investerar i startup-företag

Uppkopplade, självkörande och elektrifierade fordon hör framtiden till, enligt Volvo Group. Därför investerar nu Volvo Group Venture Capital i Autotech Ventures – en amerikansk venture capital-fond, inriktad på startup-företag i transportsektorn.

MVB bygger för 123 miljoner kronor

NCC byter ordförande

Järnvägsuppdrag för 443 miljoner kronor

Han ska sälja Hitachi i norr

Samarbete för ökad digitalisering

Storbygge i Bollstabruk

Bättre koll med ny markradar

Veidekke bygger i Helsingborgs hamn

Järfälla bereder plats för småföretagen

Ny vice vd på MVB

Utsatt korsning på Bohusbanan åtgärdas

Olofsfors på offensiven i norr

Se alla Företagens egna nyheter

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Dagens lucka - för bättre uppsikt runt fordonet

Dagens lucka - ger en säkrare arbetsplats,

Har du behov av kabel på rulle?

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Dagens lucka - en av våra nyheter

Vi lockar fram barnet hos dig - se dagens lucka

Dagens lucka - Laddbar arbetslampa

Uppkopplade, högpresterande konkrossar ger maximal drifttid

Utbyggnad av Rustas centrallager

Ny produkt på marknaden - LEGION DIM

Har du öppnat dagens lucka?

Kan man ha för många buntband?

Vill du bli vår distributör på den svenska marknaden?

Idrotts och eventarena i Mölnlycke

Självsugande centrifugalpump för industrier

Ultra-tunt Blixtljus

Extraljusramp för höstmörkret

Black Friday = fri frakt på webben!

Skydda ditt startbatteri

Tack, till alla er som kom och besökte KIPP på Elmia!

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Luleå 27-...

Låt oss locka fram barnet i dig..

Underlätta din kontaktering

DC/DC laddare med brett inspänningsområde

Sänd till en kollega

0.176