23948sdkhjf

Svagt intresse för återvunnet byggmaterial

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

– Byggarbetsplatserna är generellt duktiga på att sortera och återvinna byggmaterial av olika slag, men har inte kommit så långt när det gäller att även använda återvunnet bygg- och rivningsmaterial, säger Stavdals vd Mikael Olson.

I stort sätt alla säger sig vara positiva till att ta tillvara använt material och återanvända begagnade fönster, takpannor, dörrar och annat byggmaterial, men i mångt och mycket tycks det vara en läpparnas bekännelse. När det kommer till kritan ser verkligheten helt annorlunda ut.

Enligt en undersökning bland drygt 400 byggnadsarbetare som Stavdal har låtit göra med hjälp av Sverige bygger svarar endast 35 procent att den egna arbetsplatsen är bra på det, 60 procent tycker att man kunde bli betydligt bättre.

Varje år genereras uppskattningsvis nio miljoner ton icke-farligt avfall från den svenska bygg-och anläggningssektorn, enligt Naturvårdsverket. Största delen utgörs av jordmassor, muddermassor och blandat bygg- och rivningsavfall.

Enligt undersökningen anser åtta av tio som jobbar inom byggbranschen att den egna arbetsplatsen är bra på att återvinna material, men hela 60 procent tycker att man kunde bli ännu bättre. Framför allt brister det när det gäller att ta tillvara och använda återvunnet material i nya byggen.

Stavdals undersökning lyfter fram några av de brister som fungerar som hämskor för återvinningen. Framför allt efterlyses enklare hantering av återvinningsmaterial, tydligare rutiner för vad som ska återvinnas, en bättre ekonomisk vinst och tydligare krav från ledningen.

Möjligheterna att återvinna bygg- och rivningsavfall påverkas av hur man källsorterar ute på bygg- och rivningsplatser, vilket i dag varierar beroende på vilket utrymme, tid och kunskap man har. Genom bättre sortering och materialåtervinning finns det stor potential för byggsektorn att minska miljöpåverkan. Här har ledningen ett ansvar att sätta upp riktlinjer för hur den egna arbetsplatsen kan bli bättre, säger Mikael Olson.

De som svarat på undersökningen ger byggarbetsplatserna bäst betyg så länge det handlar om att sortera och återvinna farligt avfall, metall och skrot, elektronik, trä och brännbara material. Däremot noteras tydliga brister i hanteringen av det som kan återvinnas inne på kontoren och i lunchrummen. Bland annat slarvas det med plastförpackningar, glas, matrester och brännbara förpackningar som bara återvinns av ungefär två av tre arbetsplatser.

Fakta

Andel byggarbetsplatser i procent som återvinner olika typer av materialåtervinning

 • Farligt avfall: 99
 • Metall och skrot: 99
 • Elektronik: 96
 • Trä: 96
 • Brännbart från byggarbetsplatsen: 95
 • Grus och betong: 93
 • Möbler: 88
 • Trädgårdsavfall: 86
 • Returpapper: 85
 • Glas: 84
 • Förpackningar från kontor och lunchrum: 77
 • Plastförpackningar: 70
 • Matrester: 54

Källa: Stavdal och Sverige Bygger

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Reportage
Från noll till 120 på 30 år

I dag är Torbjörn Sundh Entreprenad ett av Umeås större entreprenadföretag, men resan började i motvind. –  Nog fick man bita på blånaglarna ibland.

Umeå vill få fart på Norrbotniabanan

Industrimark blir stad

Byggherrarnas vision om Brommastaden

Peab bygger i Skåne

Nyhetsbrev

Bara elva ”Bra val” när Folksam granskade hantverkarbilar

Bara elva av 41 modeller lever upp till de krav som gäller för benämningen ”Bra val”, när Folksam nu för första gången gjort en genomgång av säkerheten i transportbilar under 3,5 ton – även kallade hantverkarbilar.

Arkiv

Aarsleff rekryterar för tillväxt

Respiratorer nästa för JCB

JCB står klar att öppna tillverkningen på nytt i hyttfabriken i Uttoxeter, men inte för den normala produktionen, utan nu handlar det om skalen till respiratorer som behövs i campen mot Covid-19.

Peab bygger för äldre

Byggföretag hittar till campingstugor

Till skillnad från många andra inom rese- och hotellbranschen har campingkedjan First Camp inte påverkats negativt av covid-19. Företaget konstaterar i stället att bland annat byggföretag i olika delar av landet väljer företagets lösningar i stället för hotell.

NCC bygger i Västerås

Miljardsatsning på fossilfri gruvdrift

Cirka 1,1 miljarder kronor satsas i ett projekt som ska utveckla och demonstrera en koldioxidfri, digitaliserad och autonom koldioxidfri gruvbrytning. Energimyndigheten svarar för 207 miljoner kronor, medan deltagande företag står för resten.

Reportage
Riskfylld rivning när höglagret halveras

Rivarna får ta hjälp av mobilkranar när ett halvt höglager ska ner i Sundbyberg. – Det blir ett mycket kritiskt moment, säger Fredrik Rylander.

Succé för kompaktmaskiner över disk

Kompaktmaskiner ”över disk” har utvecklats till en succé för Swecon. I dag är, enligt företaget, 80 procent av de sålda kompaktmaskinerna färdigutrustade lagermaskiner.

Peabs jätteaffär klar

Koncernen utökas med 200 täkter, 63 asfaltverk och 1 700 medarbetare .

Viktigast i veckan!

2019 – Fortsatt stort maskinbehov

Försäljningen av nya entreprenadmaskiner i Sverige må ha slagit alla tiders rekord 2018. Riktigt samma nivå blev det inte under 2019, men det var inte långt ifrån. Och att Sverige är ett hjullastarland blir allt tydligare. Totalt rullade 1 789 nya hjullastare ut från leverantörerna.

Entreprenad Live följer plan

Enligt planerna ska Entreprenad Live arrangeras på Säve depå i Göteborg 3-5 september, och förhoppningarna om att evenemanget ska kunna köras som det är tänkt är stora.

Snabb snackis från Rototilt

Dafs svenska representant skiftar vd

Sandvik drar i bromsen

Året har börjat enligt förväntningarna för Sandvik som dock har initierat en serie besparingsåtgärder – framför allt personalminskningar – för att möta de störningar som bedöms bli följden av coronavirusets utbredning.

Hercules spänner musklerna

För att klara komplicerad markförstärkning under en ny ö i Köpenhamn har Hercules införskaffat en riktig monstermaskin – en 130 tons borrmaskin som ska klara borrning med diameter upp till tre meter.

Grävsystem ska lyfta maskinförarutbildning

Hagströmska Gymnasiet i Falun är den första skolan i Sverige som använder grävsystemet Dig Assist i undervisningen på anläggningsprogrammet. Det underlättar elevernas inträde på arbetsmarknaden, enligt läraren Per Jägrell.

NCC bygger för vård

De tar över Skrombergaverken – efter 116 år

Klart med ny vd för Alimak

Sommarnöje i de gamla maskinernas tecken

Ett beslut väntar i Kiruna

Svevia tar sig an Karlstadsbro

Trejon växlar upp

Nordbygg har fått nytt datum

Stor affär för Beijers

Svevia sanerar arsenik

De bygger station i Gävleborg

Ramboll i Barkarby

80 lägenheter i Trelleborg

Se alla Företagens egna nyheter

Superklipp på liten backbelysning

Snart är våren här... dags att rensa lagret!

Bästa tiden att köra igång med SmartDok är NU

Kalibrering och service, tänk smart och proaktivt

Traktor power gör reklamfilm i samarbete med Gripen Wheels

Drivaxel till senaste generationen VW Transporter T6

Små, smidiga runda extraljus

KIPP SCANDINAVIA AB säkerställer sin leveransförmåga

Erbjudande på uppkopplade skjutmått

Det absolut senaste inom arbetsbelysning

Höj säkerheten på era byggplatser med PaceTell

KIPP Scandinavia AB

Svårt att få bort gamla DT-kontakter?

Lazer’s banbrytande adaptiva extraljusramp

Digitalisering har aldrig varit viktigare än nu!

Dubbelmontage monterat med BKT AGRIMAX RT855 520/85R46

151 MP Area Scan camera

Underlätta din kontaktering

Motordag för verkstadskunder...

Parkeringsradar för större fordon.

Kan extraljus användas som backljus?

Starkt rustade för framtiden!

Här är vårens nya däcktrender!

Från inspektion till leverans

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Sänd till en kollega

0.125