23948sdkhjf

Dubbla reningsverk säkrar Jönköpings vatten

Ett reningsverk ska bli två i växande Jönköping som nu bygger ut reningskapaciteten väsentligt. Våren 2022 ska ett nytt verk stå klart.

I Jönköpings kommun produceras runt elva miljoner kubikmeter dricksvatten per år, vilket motsvarar ungefär 219 000 tankbilar. Nu distribueras det rena vattnet i stället ut till abonnenterna i 812 kilometer vattenledningar.

Avloppsvattnet och regnvattnet rinner till reningsverket i Häggeberg genom 690 kilometer spillvattenledningar, medan 498 kilometer dagvattenledningar för bort dagvattnet.

Trycket på det befintliga VA-systemet är stort samtidigt som kommunen växer. Nyligen passerade invånarantalet 140 000, en utveckling som ställer allt hårdare krav på ett åldrande ledningsnät som kräver en kraftigt ökad förnyelsetakt för att minska risken för ett haveri.

Samtidigt har reningsverket svårt att klara sin uppgift, något som gör att kommunen väljer att bygga ett kompletterande verk i anslutning till det befintliga som ska renoveras när det nya verket står klart våren 2022.

Vattenverket vi bygger är en del i en stor satsning som Jönköpings kommun gör för att trygga vattentillgången för en lång tid framåt. Det handlar om en omstrukturering av hela vattenförsörjningen där NCC kan bidra genom vår erfarenhet av att bygga vattenverk, säger Christian Axelsson, produktionschef på NCC, som ska bygga det nya vattenverket i ett uppdrag värt cirka 175 miljoner kronor.

Projekt kommer göras i samverkan mellan kommun och entreprenör.

Att genomföra projektet i samverkan var en förutsättning för oss då vi har goda erfarenheter från detta när vi byggde om Simsholmens avloppsreningsverk, säger Roger Rohdin, Jönköpings kommuns VA-chef.

Per Johansson, affärschef för vatten och miljöteknik vid NCC, ser stora fördelar med entreprenader i samverkan.

– Samverkan kortar ledtider och skapar bra förutsättningar för att jobbet i slutänden ska bli så som kommunen vill ha det, säger han.

NCC är även involverade i två av kommunens övriga VA-projekt. Det gäller dels en huvudvattenledning genom mikrotunnel vid A6-området, dels en huvudvattenledning och reservoar på Ekhagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125