23948sdkhjf

I Färila bockas med framgång

En stor del av de moderna entreprenadmaskiner som säljs i Sverige har en sak gemensamt. Någonstans på maskinen finns en eller flera bågar med infäst belysning. Bågar som levererats från Mittx i Färila.

I dag finns knappt en modern arbetande entreprenadmaskin som inte syns i mörker på svenska byggarbetsplatser. Om det inte ingår i standardutrustningen kompletteras i princip alla maskiner med extra varningsljus och arbetsbelysning. Och många har en sak gemensamt – de bågar som håller belysningen kommer från Mittx i Färila.

För den som passerar Färila är det svårt att missa sågverket som länge varit en väsentlig del i det lokala näringslivet. Tätorten som ligger i Ljusdals kommun är dock väl så betydelsefull för sin mekaniska industri som inte minst utvecklats till väsentlig leverantör till åkare och maskinentreprenörer – bland annat har företag som Exte, Trux, Peges, Qpax och Mittx kommit att spela stora roller när bland annat transportfordon och entreprenadmaskiner fått sin avslutande individuella anpassning till kräsna kunder – inte bara i Sverige.

På Entreprenad Live visade Mittx fram sina aluminiumbågar som fått allt större spridning på bland annat entreprenadmaskiner. Företaget startades 1995 av Leif Ångman, inledningsvis var det mycket legoarbeten, bland annat utvecklades ett nära samarbete med Trux, men även Qpax blev en viktig kund.

Efter hand började Leif Ångman jobba mer med egna produkter. Legojobben är fortfarande viktiga, men i dag handlar det till stor del om att designa och tillverka modellanpassade aluminiumbågar till i första hand entreprenad- och lantbruksmaskiner.

Något som kom att förändra vår verksamhet var att vi kom i kontakt med Swecon för sex år sedan. Det resulterade i ett samarbete som innebar att vi började skräddarsy bågar för olika maskinmodeller och det har utvecklats enormt. I dag har Maskinia våra takbågar som standard och vi levererar tak- och motviktsbågar till Hitachi i Norge. Vi jobbar även med Volvo i Norden och nu ökar leveranserna även till Tyskland och Nederländerna. Vi kan erbjuda lösningar till flertalet varumärken och modeller. Efterfrågan ökar kraftigt. Vi har fullt upp, säger Leif Ångman.

I sortimentet finns exempelvis motvikts-, huv- och takbågar som kan fås med bland annat positionsljus, blixtljus och arbetsbelysning. Blixtljusen har fördelen att man slipper montera speciella rotellor.

Bågarna är förborrade, något som underlättar montage samtidigt som lösningarna blir snygga. Många beställare har egen belysning som de monterar, men vi kan också leverera bågarna komplett med belysning och kablage. Då räcker det att klicka i till maskinens strömförsörjning. Allt är klart på en halvtimme, säger Leif Ångman.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094