23948sdkhjf

Byggbranschen hårt konkursdrabbad

Byggbranschen är fortsatt hårdast drabbad av konkurser i Sverige. 1 107 företag kopplade till byggande har gått i konkurs hittills i år, enligt färsk statistik från UC. Creditsafe uttrycker det på ett annat sätt – sex av de tio största konkurserna i november hör hemma i byggsektorn.

Under november månad försattes 102 byggrelaterade företag i konkurs, tio fler än under samma månad förra året.

Bygg- och anläggningsbranschen har haft det tufft i år. Drygt 1 100 företag har gått i konkurs, en ökning med fyra procent jämfört med samma period förra året, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Företaget har tittat djupare i statistiken och konstaterar att sex av de tio största konkurserna den här månaden hänförs till byggsektorn – bland dem de fyra största. Värst utsatta är Dalarna och Östergötland där totalt 333 anställda berörs av konkurserna. Tre av företagen omsätter mer än 100 miljoner kronor med Ludvikabaserade Erlandsson Bygg i Dalarna som det allra största med en omsättning som anges till 363 miljoner kronor.

Risken finns att vi inte sett botten än. Bransch- och arbetsgivareorganisationen Sveriges Byggindustrier konstaterar i sin senaste konjunkturbarometer att framför allt det havererade bostadsbyggandet är en väsentlig orsak till att bygginvesteringarna inte bara minskar i år utan även nästa år. Bedömningen är att antalet sysselsatta inom bygg och anläggning kommer att minska med cirka 7 000 personer under nästa år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095