23948sdkhjf

Aitikgruvan digitaliserar övervakningssystem

Bolidens koppargruva i Aitik utanför Gällivare har tecknat ett fem årsavtal med SKF som innehåller hårdvara och övervakning som ett led i den fortsatta digitaliseringen av befintligt övervakningssystem.

– Vi var i ett vägskäl där vi antingen fick riva ner hela systemet och bygga nytt eller gå vidare med en ny leverantör. Vi valde att gå vidare med SKF, säger Thomas Sundqvist, avdelningschef på kross och infrakt i Aitikgruvan.

Sedan en tid tillbaka har avdelningen kross och infrakt i Aitikgruvan digitaliserats med ett online-system för att få bättre kontroll på driften. Drygt 500 sensorer har levererat driftdata från tre krossanläggningar och en totallängd av bandtransportörer på 7 kilometer transportband som fraktar malmen till anrikningsverket. Men systemet har inte gett den förväntade effekten.

SKF har bytt ut delar av mätsystemet med cirka 550 givare, kablage och hela online-systemet. Successivt har olika delar tagits i drift och i slutet av oktober var systemet klart. Övervakningen sker på SKFs REP-center i Gällivare, där man följer datan från sensorerna och söker avvikelser.

I grunden fungerar systemet likadant som tidigare och givarna sitter på samma ställe. Men med produkter och vibrationsanalyser från SKF har man skapat en helhet och därmed förutsättningen för att komma vidare med förbättringar.

– I dag har bruset försvunnit och vi mäter som vi borde göra. Känslan är att vi har startat om, men med helt nya förutsättningar, säger Thomas Sundqvist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109