23948sdkhjf

Holmen investerar 1,3 miljarder i vindkraft

Blåbergsliden vindkraftpark med 26 kraftverk ska byggas på företagets mark utanför Skellefteå.

Holmens styrelse har beslutat att uppföra Blåbergsliden vindkraftpark på egen mark utanför Skellefteå. Investeringen uppgår till 1,3 miljarder och omfattar 26 vindkraftverk med en total effekt om 143 MW.

– För Holmen är etablering av storskalig vindkraft ett naturligt komplement till vår reglerbara vattenkraft. Det är också ett bra sätt att få ut mervärde från vårt skogsägande, säger Henrik Sjölund, vd och koncernchef Holmen.

Vindkraftsparken ska uppföras i samarbete med leverantören GE Renewable Energy och förväntas tas i bruk mot slutet av 2021.

–  Som stor markägare har vi en unik möjlighet att utveckla vindkraftsprojekt i egen regi och när nu produktionskostnaden för vindkraft har sjunkit väsentligt tack vare den tekniska utvecklingen ser vi att vi kan få en bra avkastning på att investera i vindkraft, säger Henrik Sjölund.

Holmens ansökan för en vindkraftpark i närliggande Blisterliden är under prövning och enligt företaget kan tillstånd troligen erhållas under 2020. Parallellt förbereds tillståndsansökningar för ytterligare vindkraft på Holmens mark i södra och mellersta Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063