23948sdkhjf

ME vill ha konkreta ministerklappar

På Maskinentreprenörernas önskelista står ett nyårslöfte – som utbildningsministern ska avlägga. "Vi behöver tydliga besked, inte bara ord", säger vd Hampe Mobärg.

Maskinentreprenörerna noterar i ett pressmeddelande att utbildningsminister Anna Ekström tidigare uttalat sig om vikten av yrkesutbildning, hon ska bland annat ha sagt att ”utan yrkesutbildning stannar Sverige” och att det som behövs är en mer ”arbetsmarknadsstyrd utbildning”.

Det är bra. Frågan är inte vad, utan hur. Jag hoppas på ett nyårslöfte om konkreta åtgärder från Anna Ekström när hon kommer till Stora Infradagen den 31 januari. Redan i dag saknas tusentals maskinförare och det är snudd på katastrof med tanke på både pensionsavgångar och de stora infrastrukturprojekt som planeras. Vi måste samordna och kraftsamla resurserna regionalt och nationellt för att göra utbildningarna mer attraktiva. Det krävs också ett bättre samarbete mellan skola och näringsliv, precis som Anna Ekström säger. Vi inom ME tar vårt ansvar, men vi behöver tydliga besked, inte bara ord, säger Hampe Mobärg, ME:s vd, i pressmeddelande.

Utbildningsministern ska tala på ME:s evenemang Stora Infradagen, som går av stapeln den sista januari 2020 i Stockholm.

Evenemanget anordnas för 14:e gången och temat den här gången är ”Infrastrukturens utmaningar - kompetens, klimat och levande landsbygd”.

Bland de andra talarna kan nämnas till exempel förre finansministern Anders Borg, ekonomen Kjell A Nordström, Swedavias vd Jonas Abrahamsson, Polarbröds vd Karin Bodin, Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon och professor Charlotta Mellander.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11