23948sdkhjf

Täkterna tacklar dieselfrågan

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

Hur ska täkterna bli fossilfria? Branschen tar sig an utmaningen gemensamt i ett nytt projekt och tittar både på tekniken och nya former av elkontrakt.

Sveriges Bergmaterialindustri (SBMI) har tagit initiativ till ett projekt som syftar till att minska dieselanvändningen i täkter.

Nu dras projektet igång sedan SBUF, byggbranschens forskningsfond, beviljat medel – huvudsökande är NCC men även Skanska, Swerock med flera företag kommer att medverka i projektet som totalt omfattar 33 täkter.

Stora täkter med verksamhet hela året har redan ersatt diesel med el från kraftnätet. Mindre täkter med krossning under två månader om året har inte ännu kommit ifråga för att byta från diesel till el. Men genom att göra transformatorer och reglerutrustning lika mobila som krossarna i täkten kan fler täkter gå över till elenergi, säger projektledaren Björn Strokirk på SBMI.

Han konstaterar att de mindre täkterna utgör en betydande del av branschens täkter och förklarar att projektet kommer att lägga fokus på teknikval och strömsnåla startprocedurer.

Det ska dock också se på hur man kan förhandla fram nya former av elkontrakt.

Det råder effektbrist i kraftnätet vintertid i delar av Sverige. Detta innebär dock inte att det råder effektbrist under vår, sommar och höst. Genom att skapa nya elavtal kan elnätsägaren sälja mer el och tjäna mer pengar utan att investera i nätförstärkningar. Och våra medlemmar kan teckna förmånliga leveransavtal, säger Björn Strokirk.

Projektet är indelat i tre faser. Efter en inledande kartläggning är tanken att demonstrera att tekniken fungerar på ett säkert sätt.

Den tredje fasen handlar, enligt SBMI, bland annat om att elektrifiera fordon i täkten, till exempel grävmaskiner och borriggar, och att integrera solceller i täktens elsystem så att den kan bli självförsörjande med el.

Enligt Mårten Sohlman, SBMI:s vd, handlar projektet om att branschens företag gemensamt ska göra viktiga erfarenheter inom elektrifieringsområdet.

–  Det är snabbt, effektivt och ekonomiskt att göra detta tillsammans. Elektrifiering av branschens produktionsprocesser är en av de viktigaste delarna i Bergmaterialindustrins färdplan för fossilfri konkurrenskraft som togs fram under 2019 och genom detta projekt bidrar vi till att påskynda omställningen till fossilfrihet i branschen.

Mer om: SBMI
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Svenska Maskinmässan flyttar till 2022

Beslutet har dröjt, men nu står det klart att även Svenska Maskinmässan på Solvalla skjuts på framtiden. Eftersom arrangerande Maskinleverantörerna har premiär för sin skogsmaskinsmässa nästa år får dock entreprenadmaskinerna vänta till juni 2022.

Eget varumärke ska stärka Olssons export

Masugnsslagg i tysk cement

Ny Kubota har landat

Kubota KX060-5 lanseras nu i Sverige.

Klimateffektiva datacenter utlovas

Förväntningar om ett kraftigt ökat behov av digitalt lagrade data gör att finska YIT nu utvecklar datacenter som ska ge noll koldioxidavtryck. Lämpliga platser för anläggningarna i bland annat Sverige har redan valts ut.

Nyhetsbrev

"Det är ett måste att dela upp det på flera år"

Arkiv

Komplext uppdrag i Skandiahamnen

NCC bygger för 750 miljoner

Engcon varslar

Engcon i Strömsund varslar om uppsägning. Hur många som berörs av åtgärden är i skrivande stund oklart. Enligt företaget är det vikande efterfrågan på grund av covid-19-pandemin i kombination med oklarheter kring politiska beslut som orsakat varslet.

Epiroc varslar i Sverige

Epiroc varslar 425 befattningar i Sverige om uppsägning. Orsaken är lägre global efterfrågan från gruv- och infrastrukturbolag till följd av covid-19-pandemin.

Halvvarmt uppdrag

NCC bygger i Rissne

337 hyreslägenheter till Eskilstuna

Nu utvärderas medel för bergtätning

Byggymnasierna rullar på i coronatider

Visst blir de praktiska övningarna lidande när byggymnasierna övergått till distansundervisning. Men genom att disponera om lektionerna och öka inslagen av rörliga filmer i undervisningen rullar det på bra för exempelvis Peabskolan i Malmö.

Det hänger på repet i Fittja

Vid fasadrenoveringar i ett miljonprogramsområde i Fittja valdes att utföra arbetet från rep, något som minskar behovet av bland annat avspärrningar och ställningsbyggande

Merlo i hetluften

För den entreprenadmaskin som jobbar vid en värmekälla som genererar bortåt 700 grader ställs krav utöver de vanliga. Nöten knäcktes dock av Hüllert Maskin som i princip bytte ut allt utom stommen på den Merlo teleskoplastare som nu jobbar på Vargön Alloys smältverk i Trollhättan.

Stor satsning på återbruk av tegel

Återbruk av tegel är inget nytt, men för svensk del handlar det om väldigt liten skala. Det vill Göteborgsbaserade Brukspecialisten ändra på. Bland annat aviserar företaget starten för en anläggning som ska klara storskalig rensning av bland annat fasadtegel i höst.

Mångsidig grovsorterare utlovas

Fredheim Maskin lanserar en mångsidig grovsorterare som ska passa både för entreprenörer och i täkter.

Bredare bana i Linköping

Vårens värstingar!

Nästa Load up går i Boden

Load up North skjuts inte bara upp ett år – den flyttas dessutom till Boden.

Uthyrare lägger stororder

Wiklund Trading har länge levererat maskiner till företag som numer ingår i Rentagruppen. Erfarenheterna från dessa samarbeten har nu medverkat till en större order på 50 maskiner från den växande finska rentalkoncernen

Byggmarknad med virusfrossa

Det är en dyster konjunkturrapport som just presenterats av bransch- och arbetsgivareorganisationen Byggföretagen. Bedömningen är en nedgång inom samtliga marknadssegment, med ett undantag – anläggningsmarknaden.

Peab bygger utanför Göteborg

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Peab bygger i Ängelholm

Inget Load up North i år

Sommarjobb på sliten väg

Tungt för företagen

Nya bostäder i Gävle

1

Mötesfri väg i Dalarna

Järnvägsplanering i Gävle

Robotar gör armeringskorgar

Nio nya i Nacka

Stockholms största hittills

Se alla Företagens egna nyheter

Back-tv sats - perfekt till VW T6

Uttag av kärnor ur betong utan att skada armering & kanaler

Lås och larm för maskin och transportbil

Bli en lyckad entreprenör från start!

Upptäck cyklister och gångtrafikanter i tid!

En spännande ny produkt har kommit in i lager!

Vad bör du tänka när du köper arbetsbelysning?

Motordrivna membranpumpar för industrin

Westlake SR01H – Sverigepremiär hos Gripen Wheels.

Uppdaterade monteringsanvisningar av Trafikbuffert

Metso installerar en kompressionspress i megastorlek

Kurvad extraljusramp med reflektor... kommer snart!

Gripen Wheels kund Stefan Ranch på BKTs nya globala hemsida

Maskinentreprenaden med kontroll på dokumentationen

Populär extraljusramp med reflektor

Den är äntligen här!

En liten backlampa för tuffa miljöer

Vägservice – en helhetsleverantör till ditt vägarbetsprojekt

Energieffektiv bostad med Jackon Thermomur®

Ny unik funktion i Sylvacs IoT-instrument

Vår storsäljare - MS26 riktat blixtljus

Laddningsbart varningsljus med 8 valbara blinkmönster

Vredestein Traxion XXL traktordäck sparar dig 11 kr/tim

HBA firar ett år som totalleverantör för Federal Signal

Ännu ett lyckat portalmontage!

Sänd till en kollega

0.235