23948sdkhjf

Täkterna tacklar dieselfrågan

Hur ska täkterna bli fossilfria? Branschen tar sig an utmaningen gemensamt i ett nytt projekt och tittar både på tekniken och nya former av elkontrakt.

Sveriges Bergmaterialindustri (SBMI) har tagit initiativ till ett projekt som syftar till att minska dieselanvändningen i täkter.

Nu dras projektet igång sedan SBUF, byggbranschens forskningsfond, beviljat medel – huvudsökande är NCC men även Skanska, Swerock med flera företag kommer att medverka i projektet som totalt omfattar 33 täkter.

Stora täkter med verksamhet hela året har redan ersatt diesel med el från kraftnätet. Mindre täkter med krossning under två månader om året har inte ännu kommit ifråga för att byta från diesel till el. Men genom att göra transformatorer och reglerutrustning lika mobila som krossarna i täkten kan fler täkter gå över till elenergi, säger projektledaren Björn Strokirk på SBMI.

Han konstaterar att de mindre täkterna utgör en betydande del av branschens täkter och förklarar att projektet kommer att lägga fokus på teknikval och strömsnåla startprocedurer.

Det ska dock också se på hur man kan förhandla fram nya former av elkontrakt.

Det råder effektbrist i kraftnätet vintertid i delar av Sverige. Detta innebär dock inte att det råder effektbrist under vår, sommar och höst. Genom att skapa nya elavtal kan elnätsägaren sälja mer el och tjäna mer pengar utan att investera i nätförstärkningar. Och våra medlemmar kan teckna förmånliga leveransavtal, säger Björn Strokirk.

Projektet är indelat i tre faser. Efter en inledande kartläggning är tanken att demonstrera att tekniken fungerar på ett säkert sätt.

Den tredje fasen handlar, enligt SBMI, bland annat om att elektrifiera fordon i täkten, till exempel grävmaskiner och borriggar, och att integrera solceller i täktens elsystem så att den kan bli självförsörjande med el.

Enligt Mårten Sohlman, SBMI:s vd, handlar projektet om att branschens företag gemensamt ska göra viktiga erfarenheter inom elektrifieringsområdet.

–  Det är snabbt, effektivt och ekonomiskt att göra detta tillsammans. Elektrifiering av branschens produktionsprocesser är en av de viktigaste delarna i Bergmaterialindustrins färdplan för fossilfri konkurrenskraft som togs fram under 2019 och genom detta projekt bidrar vi till att påskynda omställningen till fossilfrihet i branschen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078