23948sdkhjf

Snart kommer Sprinter i elversion

Mercedes-Benz eldrivna version av transportbilen Vito finns redan i handeln i Sverige. Strax före jul rullade även de första exemplaren av storebror Sprinters motsvarighet ut ur fabriken i Düsseldorf. För svensk del talas om säljstart till våren.

Eldrivna varianter av transportbilar kommer nu förhållandevis tätt från Mercedes-Benz. Evito har funnits i handeln ett tag, nu börjar tillverkningen av eSprinter och företaget aviserar dessutom ankomsten av en eldriven Citan inom en inte allt för avlägsen framtid.

Samtidigt lyfter den tyska tillverkaren fram målet att all transportbilsproduktion ska vara CO2-neutral redan 2022. Ett viktigt steg är exempelvis att fabriken i Düsseldorf inom kort enbart ska använda el från förnybara källor.

Den 188 000 kvadratmeter stora Düsseldorffabriken sysselsätter i runda tal 6 600 personer och är företagets största för transportbilar. Hittills har, enligt företaget, 2 400 av dessa genomgått särskilda utbildningar för att arbeta med elfordonens högspänningssystem.

Totalt har Daimler investerat cirka 3,5 miljarder kronor i fabriken under de senaste åren. Ett viktigt mål har varit att möjliggöra produktion av både konventionella Sprinter och eldrivna eSprinter på samma produktionslina.

Den framhjulsdrivna eSprinter har totalvikten 3,5 ton, 10,5 kubikmeter lastvolym och en elmotor på 85 kW (114 hk) och 300 Nm. Bilen kommer att lanseras med två olika batterikoncept beroende på om kunden i första hand är i behov av lastförmåga i kg eller räckvidd. Med 55 kWh batteri blir räckvidden nästan 17 mil och maxlasten 891 kg. Går man ner till ett 41 kWh batteri blir räckvidden ungefär 11,5 mil, men maxlasten höjs till cirka 1 045 kg.

För de fordon som utrustas med 80 kW likströmsladdning räcker det, enligt tillverkaren, med ungefär 30 minuter för att uppnå cirka 80 procents laddning oavsett modell. Med 7,4 kW ombordladdare (för växelström) som är standard tar det ungefär sex timmar att uppnå full laddning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094