23948sdkhjf

Kundanpassat mobilnät – under jord

Inte minst inom gruvindustrin ökar ambitionerna att införa automatiserad och fjärrstyrd produktion, vilket kräver säker uppkoppling. Tidigt ute är Zinkgruvan Mining som blir först i Sverige med ett kundanpassat mobilnät från Telia – dessutom under jord.

Driften i Zinkgruvan i Åmmeberg i Askersunds kommun inleddes 1857, vilket gör etableringen till en av Sveriges äldsta, i drift varande gruvor. Produktpaletten består av bly-, zink- och kopparkoncentrat som bryts under jord på ett djup av 350-1 350 meter.

För att kunna verka så säkert och effektivt som möjligt vill vi i större utsträckning automatisera och fjärrstyra produktionen. För att detta ska vara möjligt krävs hög kapacitet, tillgänglighet och ett kommunikationsnät som absolut inte får ligga nere, säger Zinkgruvan Minings vd Staffan Sandström.

Ansvarigt för det nya kommunikationsnätet blir Telia som när allt är avslutat ska ha säkerställt störningsfri, trådlös kommunikation längs 48 kilometer vägar och tunnlar ner till drygt 1 300 meters djup. Lösningen är helt och hållet kundanpassad och utlovas vara mobilt självförsörjande, oberoende av företagets ordinarie nät, funktioner och teknik ovan jord.

Samtidigt får vi en digital plattform med flexibla lösningar som möter förändringstakten i vårt företag, säger Staffan Sandström.

Telia utlovar ett robust nät med hög tillgänglighet vilket ska säkerställa utveckling av IoT-lösningar, förbättrad lokalisering av personal, Push-to-talk för kommunikation nere i gruvan samt fjärrstyrning och lokalisering av maskiner. Lösningen bygger på dedicerad kapacitet från licensierade 4G-frekvenser som är redo att skalas upp till 5G för framtida behov.

Med ett kundanpassat mobilnät möjliggörs automatisering och hantering av massiva datamängder med en garanterad uppkoppling för kritiska applikationer. Denna tjänst är ett viktigt steg för oss att skapa nya värden för industrisektorn och ett steg mot 5G, säger Anna Rydergren, chef för företagsaffären inom Telia Sverige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079