23948sdkhjf

Volvo och Isuzu i strategisk allians

Volvokoncernen avyttrar UD Trucks till Isuzu Motors och de båda parterna bildar en strategisk allians som ska stärka båda koncernernas positioner inom kommersiella fordon globalt.

Den japanska lastbilstillverkaren UD Trucks – före detta Nissan Diesel – spelar en viktig roll när nu Volvokoncernen och Isuzu Motors har långt gångna planer på att bilda en strategisk allians inom kommersiella fordon för att stärka sina positioner globalt.

Nissan Diesel, som bytte namn till UD Trucks 2010, förvärvades av Volvo 2007 och har i dag en stark ställning på sin japanska hemmamarknad liksom i väsentliga delar av bland annat Asien, Australien och Afrika. Företaget värderas i dag till motsvarande 22 miljarder kronor.

Enligt en icke-bindande avsiktsförklaring överlåts hela verksamheten i UD Trucks till Isuzu Motors, en sammanslagning som bildar den klart största aktören bland tillverkare av tunga lastbilar i såväl Japan som på en del andra väsentliga marknader i övriga världen.

Bedömningen är att de två koncernerna kompletterar varandra i stor utsträckning, såväl marknads- som produktmässigt. Detta tillsammans med de stordriftsfördelar som uppstår bedöms vara av stort värde för den fortsatta utvecklingen i Isuzus regi. För Volvos del innebär det inte minst ett lika omfattande som värdefullt tillskott i kassan förutom förväntningar om ett rörelseresultat som förstärks med cirka två miljarder kronor.

Volvokoncernen och Isuzu Motors har ett väletablerat samarbete inom medeltunga lastbilar i Japan baserat på ömsesidig respekt, delade värderingar och att båda parter gynnas. Vi ser att det finns en stor potential i att utöka vårt samarbete inom teknik, försäljning och service men även inom andra områden i framtiden, till förmån för våra kunder och affärspartners, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvo.

Våra kolleger inom UD Trucks har gjort ett fantastiskt arbete med att förbättra lönsamheten de senaste åren och alliansen skapar mycket goda förutsättningar för att fortsätta på den framgångsrika vägen.

Masanori Katayama, vd och Representative Director för Isuzu Motors menar att samarbetet kommer att bidra till förbättrad service och stärkt kundtillfredsställelse parallellt med att det också blir en förberedelse för den kommande omvandlingen av logistikbranschen.

Isuzu Motors och Volvokoncernen har en stark tilltro till de affärsmöjligheter och den potential för synergier som finns mellan de båda företagen. Vi avser att skapa värden genom att dra nytta av varandras styrkor inom olika produkt- och marknadssegment, säger han.

Enligt nuvarande planer kommer ett bindande avtal att undertecknas kring halvårsskiftet med målet att alla konkurrensgodkännanden ska vara klara för ett slutförande av affären innan årets slut.

Kort om alliansen

  • Bildandet av ett teknikpartnerskap som kommer att dra nytta av båda parternas kompletterande kompetens inom både välkänd teknik och nya teknikområden samt skapa en större volymbas för att stödja nödvändiga, framtida teknikinvesteringar.
  • Skapandet av de bästa långsiktiga förutsättningarna för en starkare verksamhet inom tunga lastbilar för UD Trucks och Isuzu Motors i Japan och på andra marknader internationellt.
  • Utforskandet av möjligheterna till ett ännu bredare och djupare samarbete inom kommersiella fordon på olika marknader och inom olika produktkategorier, såsom lätta och medeltunga lastbilar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126