23948sdkhjf

Ökat teknikinnehåll i Volvolastare

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Sedan årsskiftet ingår hårdvaran Co-Pilot samt ett urval Load Assist-applikationer i standardutrustningen för Volvos nya hjullastarmodeller L120H till L260H som levereras i Europa. Systemet finns även som tillval för den mindre L110H.

Load Assist är samlingsnamnet på en familj applikationer, framtagna specifikt för Volvos hjullastare. De maskindata som levereras av applikationerna görs tillgängliga för maskinförarna genom hyttens Co-Pilotskärm. Parallellt skickas data även till ”molnet”, vilket inte minst är värdefullt för maskinparksansvariga och tekniker som får fjärråtkomst till värdefull maskininformation.

I standardpaketet ingår tre av dessa applikationer: verktygslådeapplikationen, som innehåller ett anteckningsblock, kalkylator med konvertering av enheter och väderprognoser, ett flöde från kameran för sikt bakåt (därmed behövs ingen extra skärm för att se bilderna från kameran) samt Operator Coaching.

Operator Coaching tillhandahåller handledning i realtid om till exempel tomgångskörning, bromsning, gaspådrag och inkoppling av transmissionens lock-up. Enligt tillverkaren kan funktionen ge förarna en bild av hur deras handlingar påverkar produktiviteten och effektiviteten. Samtidigt identifieras förbättringsområden eller nödvändiga förändringar av körtekniken.

Även den nödvändiga hårdvaran för applikationen Vågsystem (OBW) ingår i standardutrustningen – däremot inte mjukvaran som kan köpas vid behov. Tidigare har det i praktiken varit omöjligt att eftermontera vågsystemet. Anledningen är att kablage och tryckgivare måste monteras på fabrik eftersom systemets tillförlitlighet beror på deras exakta positionering.

Vågsystemet utlovas ge föraren information i realtid om skopans last med en noggrannhet på +/-1 procent. Dessutom visas information som totalt antal transporterade laster, antal cykler och, vid anslutning till Volvos telematiksystem Care Track, transporterad last per liter bränsle. Därmed blir det fullt möjligt att både förbättra produktiviteten och förebygga överlast, vilket bland annat minskar maskinslitage, däckskador och bränsleförbrukning.

Installation av mer teknik än tidigare ger användaren betydligt ökade förutsättningar att ”framtidssäkra” sin maskin inför eventuella förändringar av arbetsuppgifter, i och med att det ökar möjligheterna att tillföra nya funktioner även efter det att maskinen levererats. Företaget lovar dessutom att framöver bredda utbudet av Load Assist-applikationer som också kan använda den installerade hårdvaran.

Mer om: Load Assist | Volvo
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Succé för kompaktmaskiner över disk

Kompaktmaskiner ”över disk” har utvecklats till en succé för Swecon. I dag är, enligt företaget, 80 procent av de sålda kompaktmaskinerna färdigutrustade lagermaskiner.

Reportage
Riskfylld rivning när höglagret halveras

Rivarna får ta hjälp av mobilkranar när ett halvt höglager ska ner i Sundbyberg. – Det blir ett mycket kritiskt moment, säger Fredrik Rylander.

Peabs jätteaffär klar

Koncernen utökas med 200 täkter, 63 asfaltverk och 1 700 medarbetare .

Viktigast i veckan!

Entreprenad Live följer plan

Enligt planerna ska Entreprenad Live arrangeras på Säve depå i Göteborg 3-5 september, och förhoppningarna om att evenemanget ska kunna köras som det är tänkt är stora.

Nyhetsbrev

2019 – Fortsatt stort maskinbehov

Försäljningen av nya entreprenadmaskiner i Sverige må ha slagit alla tiders rekord 2018. Riktigt samma nivå blev det inte under 2019, men det var inte långt ifrån. Och att Sverige är ett hjullastarland blir allt tydligare. Totalt rullade 1 789 nya hjullastare ut från leverantörerna.

Arkiv

Snabb snackis från Rototilt

Dafs svenska representant skiftar vd

Sandvik drar i bromsen

Året har börjat enligt förväntningarna för Sandvik som dock har initierat en serie besparingsåtgärder – framför allt personalminskningar – för att möta de störningar som bedöms bli följden av coronavirusets utbredning.

Hercules spänner musklerna

För att klara komplicerad markförstärkning under en ny ö i Köpenhamn har Hercules införskaffat en riktig monstermaskin – en 130 tons borrmaskin som ska klara borrning med diameter upp till tre meter.

De tar över Skrombergaverken – efter 116 år

Grävsystem ska lyfta maskinförarutbildning

Hagströmska Gymnasiet i Falun är den första skolan i Sverige som använder grävsystemet Dig Assist i undervisningen på anläggningsprogrammet. Det underlättar elevernas inträde på arbetsmarknaden, enligt läraren Per Jägrell.

NCC bygger för vård

Tunga fordon prioriterade när förarproven blir färre

Gruvmöte flyttas till 2021

Nu står det klart att även Euro Mine Expo i Skellefteå skjuts på framtiden. I stället för juni i år är det nu 1-3 juni 2021 som gäller.

2

Ledare: ”Modernt slaveri”

Klart med ny vd för Alimak

Load up North tuffar på enligt plan

– Vi gasar och bromsar samtidigt, säger Jonas Dahlberg, vd på Nolia som exempelvis väljer att skjuta Euro Mine Expo i Skellefteå till nästa år medan arbetet med höstens Load up i Umeå fortgår som tidigare.

Sommarnöje i de gamla maskinernas tecken

In i dimman för bättre hälsa

Kvartsdamm är en hälsofara vid bland annat rivning. För att minska riskerna kan nu demoleringsrobotar från Brokk förses med ett integrerat system för atomiserad vattendimma som utlovas binda även mycket små dammpartiklar direkt vid källan.

Malmös mest trafikerade bussgata byggs om

Ett beslut väntar i Kiruna

Svevia tar sig an Karlstadsbro

Lastbilsmässa flyttas till 2021

Trejon växlar upp

Nordbygg har fått nytt datum

Stor affär för Beijers

Svevia sanerar arsenik

80 lägenheter i Trelleborg

”Det måste få vara en rätt vild mix”

Maskintillverkare virusstänger

Kubicom får ny vd

Ramboll i Barkarby

Jättemässan flyttas

De bygger station i Gävleborg

Yrkes-SM ställs in

Se alla Företagens egna nyheter

Det absolut senaste inom arbetsbelysning

Höj säkerheten på era byggplatser med PaceTell

KIPP Scandinavia AB

Svårt att få bort gamla DT-kontakter?

Lazer’s banbrytande adaptiva extraljusramp

Digitalisering har aldrig varit viktigare än nu!

Dubbelmontage monterat med BKT AGRIMAX RT855 520/85R46

151 MP Area Scan camera

Underlätta din kontaktering

Motordag för verkstadskunder...

Parkeringsradar för större fordon.

Kan extraljus användas som backljus?

Starkt rustade för framtiden!

Här är vårens nya däcktrender!

Från inspektion till leverans

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Träffa CERTEX digitalt

Förbrukningsbatteri Lithium Epsilon

Nyframtagna specialaxlar till sänkta Volvobilar!

Nu kan du följa din beställning!

Metso Nordtrack - vårt nya sortiment

Kobra sidomarkering med gummiarm

Gripen Wheels erbjuder Vredesteins hela lantbrukssortiment!

Säkerhet är vår högsta prioritet

Runda LED bakljus - "hamburgerlampan"

Sänd till en kollega

0.156