23948sdkhjf

Glädjebesked för Bergsskolan

Bergsskolan är tillbaka efter en tids frånvaro – fyra nya utbildningar dras igång i Filipstad till hösten.

För snart ett år sedan var det dystra miner i Filipstad sedan Luleå Tekniska Universitet bestämde sig för att dra sig ur som huvudman för skolan och avveckla sina utbildningar där – grundutbildningar till bergsskoletekniker och högskoleingenjör.

Vi har, tillsammans med stiftelsen, kommit fram till att det saknas ekonomiska förutsättningar för att driva verksamheten vidare. Det är väldigt tråkigt, men med så få studenter går det inte, sade Pär Weihed, prorektor vid Luleå tekniska universitet, när beskedet kom.

Beslutet blev ett dråpslag för Bergskolan, som dock direkt aviserade att planen var att återuppta verksamheten – som sin egen huvudman.

Vi vill fortsätta med de unika kurser och utbildningar vi har, men ta med oss det till Yrkeshögskolan och bli vår egen huvudman, sade rektor Jan Håkansson till Leveranstidningen Entreprenad då.

Och nu är skolan alltså tillbaka på banan, som sin egen huvudman, sedan Myndigheten för yrkeshögskolan har gett skolan grönt ljus för fyra utbildningar som ska startas hösten 2020.

De fyra utbildningarna är Bergsskoleingenjör Berg- och anläggningsteknik, tre år, Bergsskoleingenjör Metall- och verkstadsteknik, tre år, Bergsskoletekniker Berg- och anläggningsindustri, två år samt Bergsskoletekniker Metall och verkstadsindustri, två år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125