23948sdkhjf

Swecon stöttar rally med nollvision

Swecon fortsätter sitt samarbete med Rally Sweden även i år. Bland annat har sex specialutrustade hjullastare med fokus på fossilfri drift tagits fram för att användas vid årets upplaga av det svenska rallyt i värmländska och norska skogar 13-16 februari.

"Rally Towards Zero" är honnörsorden i förberedelserna inför det svenska inslaget i FIA World Rally Championship (WRC) – det enda inslaget i tävlingsserien som kan göra anspråk på att erbjuda utpräglade vinterförhållanden. För att säkra tillgången på snö valde arrangörerna för ett par år sedan att flytta några specialsträckor norrut och i viss mån även över gränsen till Norge.

Ett inslag som dock står fast är ”Swecon Road to Rock Arena” i Torsby som anlagts av Swecon i samarbete med Volvo CE och elever från Södra Vikens gymnasieskola. Arenan ingår i tre av specialsträckorna och ligger i ett stenbrott på bekvämt promenadavstånd från serviceplatsen.

Läs mer här.

En uttalad ambition är att begränsa den miljöpåverkan som tävlingen trots allt för med sig. För att närma sig en klimatneutral tävling har exempelvis Swecon i samarbete med Volvo CE:s fabrik i Arvika tagit fram sex specialutrustade hjullastare som kommer att användas före, under och efter rallyt.

Lastarna körs maskinerna på fossilfri HVO-diesel och är utrustade med motorer som svarar upp mot miljökraven i steg V. Andra sätt att uppnå de högt ställda miljömålen är exempelvis att arrangören även använder HVO-diesel vid värme- och elproduktion. Dessutom utförs transporter med så hög miljömärkning på fordonen som möjligt.

Engångsmaterial i plast ska inte heller användas i tävlingen och de cirka 200 000 besökarna erbjuds biobaserade soppåsar för att ta med sig sitt skräp ute på sträckorna för att hålla skogen fri från avfall.

Vårt långvariga samarbete med Swecon skapar oerhört viktiga grundförutsättningar för oss som arrangör av Sveriges största återkommande sportevenemang att skapa både bättre upplevelser för besökarna samt högre hållbarhet i arrangemanget, säger Rally Swedens vd Glenn Olsson.

Även Fredrik Rigö, chef för marknadskommunikation hos Swecon, gillar upplägget.

Budskapet och arbetet med att göra rallyt klimatneutralt stöttar vår strategi att prioritera samarbeten med aktörer som verkar för hållbar motorsport. Vi ser fram mot att hitta ytterligare vägar för att bidra till Rally Swedens högt ställda miljömål, säger Fredrik Rigö.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093