23948sdkhjf

Lambertsson fortsätter fossilfri satsning

Det började för bortåt 40 år sedan med utrustning för packning och betongbearbetning. Efter hand har maskinerna blivit större och fossilfri drift allt mer betydelsefull. Men rentalföretaget Lambertsson har förblivit en säker kund hos Wacker Neuson.

I bortåt 40 år har produkter från Wacker Neuson ingått i rentalbolaget Lambertssons produktportfölj. Leveranserna har fortgått trots att det under senare år skett en markant förändring av de krav maskinanvändarna ställer på ett uthyrningsföretag.

Så länge som jag kan minnas har vi använt oss av Wacker Neusons maskiner, till exempel vibratorplattor eller produkter för betongteknik. Under de senaste åren har vi också beslutat oss för Wacker Neusons grävmaskiner, dumprar och hjullastare, säger Lars-Göran Olsson, produktchef för rental Lambertsson Sverige.

Men kundernas önskemål har också förändrats i en helt annan riktning.

Vi ser att uthyrningsbranschen i Skandinavien i allmänhet går bra. Det finns helt klart en utveckling i riktningen mot eldrivning och byggmaskiner med uppladdningsbara batterier. Vi får allt fler förfrågningar om dessa maskiner. Det är definitivt framtiden och den är redan här, säger Fredrik Eklund, assistent till företagsledningen på Wacker Neuson Skandinavien.

Företaget har hängt med väl i kundanpassningen och hunnit en bra bit på väg i sina ambitioner att begränsa produkternas påverkan på miljön. I det fossilfria segmentet erbjuder företaget i dag tre batteristampar, tre vibratorplattor och stavvibratorsystem – allt drivet med hjälp av utbytbara och uppladdningsbara batterier som är utvecklade för hårt arbete på en byggarbetsplats. I synnerhet tycks batteristamparna attrahera marknaden.

Bland de lite större maskinerna finns en eldriven hjullastare, en band- och en hjuldriven dumper, samt från våren 2020 också en eldriven minigrävmaskin i portföljen med nollutsläppsmaskiner. Under några år har minigrävaren 803 Dual Power erbjudit dieseldrift, men också kunnat kombineras med en specialutvecklad elektrohydraulisk generator för fossilfri drift.

I princip är maskinutbudet tillräckligt brett för att klara de flesta uppgifter som behöver maskinell hjälp på en byggarbetsplats utan utsläpp och med förhållandevis små bullerstörningar. Hos tillverkaren konstateras också att värdet inte är okänt för de svenska användarna som i första hand använder de utsläppsfria bygg- och anläggningsmaskinerna på byggarbetsplatser i innerstadsområden och i bullerkänsliga miljöer som bostadsområden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11