23948sdkhjf

Mer snurr i nya Dynapacvälten

Stolen kan skjutas i sidled och snurras 255 grader i nya Dynapacvälten, som dessutom fått framvalsstyrning.

Karlskrona. Dynapacs tandemvält CC5200 på elva ton finns nu i generation VI.

Läs också: Nytändning för Dynapac

Det är framförallt den väderskyddade hytten som uppdaterats och Dynapac lyfter till exempel fram den elektriska styrningen steer by wire, med miniratt.

En ännu mer påtaglig förändring är att förarplatsen kan roteras mer än tidigare.

– Det är 255 graders rotation och körspakarna följer med så vänster är alltid vänster, och rakt fram är alltid rakt fram, kommenterar Fredrik Åkesson, ansvarig för vältar.

Stolen kan också skjutas på spår i sidled, den asymmetriska hytten har dessutom ett burspråk som ska underlätta för föraren.

Läs också: Sporrande konkurrens för Dynapac

– Det blir bättre sikt över valskanten och bevattningssystemet utan att föraren måste hänga ut genom fönstret som en cirkusartist, säger Fredrik Åkesson.

Modellen visades för första gången på Bauma våren 2019, Fredrik Åkesson konstaterar att midjeledsstyrda vältar inte är så vanliga i Europa, men att de senaste innovationerna möjligen kan ändra på det.

– Det ger vältföraren en bättre körupplevelse, även om det kräver en viss tillvänjning.

En annan förändring är att Dynapac ändrat i sin valsförskjutning, den har utökats till 520 millimeter och flyttats från bakvalsen till framvalsen.

Läs också: ”Vi ska vara nära verkligheten”

– Det blir bättre kontroll på framvalsen, det blir också enklare att bredda upp vältningen och lättare att köra rakt, säger Fredrik Åkesson.

Dynapac utlovar både snabb och effektiv packning av tunna lager med nya generationen, med höga vibrationsfrekvenser och låga amplituder, maskinerna ska också klara tjockare lager, då med högre amplitud och ”normal” frekvens.

Reglagen ska också ha blivit enklare, med en stor pekskärm och skärmreglage för den som så önskar.

Maskinerna ska också vara enkla att starta, de ska själva lista ut när det är dags för förvärmning eller att starta motorn.

Kantskärning, kantpackning och singelspridare finns som tillval, den svängbara förarplattformen är också tillval.

Generation VI omfattar vältarna CC4000, CC4000C, CC4200, CC4200C, CC5200, CC5200C samt CC6200.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094