23948sdkhjf

Närproducerade lastare klara för värmländskt rally

Ett halvt dussin skräddarsydda och närproducerade hjullastare har just överlämnats till Rally Sweden inför den svenska deltävlingen i rally-VM som körs 13-16 februari i värmländska och norska skogar.

I förra veckan överlämnades sex Volvo hjullastare över till Rally Sweden vid Volvo Construction Equipments fabrik i Arvika. Maskinerna får något av nyckelroller inför den svenska deltävlingen i FIA World Rally Championship (WRC) som huvudsakligen körs i Värmland 13-16 februari på vad som hoppas vara utpräglade vintervägar.

De sex lastarna har tagits fram i ett samarbete mellan Volvo CE i Arvika och Swecon där resultatet är maskiner, färdigutrustade direkt från fabrik och väl anpassade för att serva en krävande rallyorganisation i tuffa vinterförhållanden. Maskinerna kommer att spridas längs banans sträckning för att bland annat förbereda serviceplatser, arenor och sträckor inför rallyt.

Vi ska bygga och underhålla på sträckorna under rallyt. På serviceplatsen i Torsby ska VM-teamens material lastas och lossas under ett väldigt pressat tidschema. Det gör att samarbetet som ger oss tillgång till Volvo hjullastare från Swecon är oerhört viktig för oss, säger Rally Swedens vd Glenn Olsson.

Motorsport får emellanåt kritik för att vara onödigt belastande på klimatet. Det är en av de uppfattningar som haft stor betydelse för hur hjullastarna anpassats till sina kommande arbetsuppgifter.

Ett väsentligt mål har varit att minimera både olyckor och påverkan på miljön. Samtliga maskiner drivs av motorer från Volvo som svarar upp till miljökraven i Steg V. De körs dessutom på fossilfritt HVO-bränsle som utlovas minska koldioxidutsläppen med upp till 90 procent jämfört med konventionell fossil diesel – allt under parollen ”Rally Towards Zero”.

I övrigt har maskinerna utrustats med bågar från Mitt-X med inbyggd LED-belysning. Tillsammans med folieringen med reflekterande material gör det att maskinerna syns extra bra i arbete i mörker. Redskapssystemet Exi Control hjälper förarna att hantera maskinens redskap – som levererats av Volvo, Drivex och Holms – vid alla typer av arbeten från lastning och lossning till färdigställande av sträckorna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094