23948sdkhjf

Internationellt sprängkort kan snart vara verklighet

Det intensiva arbetet för att ta fram ett internationellt sprängkort är inne på sluttampen. – Kanske kan det bli en branschstandard.

Frösundavik.Bergsprängningsentreprenörernas ordförande Jan Johansson berättade på årets Bergsprängardagar att ett internationellt sprängkort snart kan vara verklighet.

.– Vi jobbar intensivt för att komma vidare.

Redan 2016 påbörjades ett EU-projekt för att fram ett sprängkort för de europeiska länderna.

Pengarna tog dock slut innan målet nåtts, det utbildningsmaterial som tagits fram fick därför läggas i malpåse.

– Materialet var för omfattande och nivån var väldigt, väldigt hög, kommenterade Jan Johansson på Bergsprängardagarna.

En norsk representant förbarmade sig över det halvfärdiga arbetet och BEF:s norska motsvarighet bildade en grupp som tog sig an att granska och förfina materialet – tanken var att göra det hanterbart.

Jan Johansson och BEF var en av deltagarna i projektgruppen som består av parter från åtta länder: Sverige, Estland, Norge, Frankrike, Tyskland, Portugal, England och Rumänien.

Efter några år söktes nya EU-pengar, den svenska ansökan lyckades bäst och BEF blev därför huvudman för projektet.

Vi har jobbat i tre år med detta.

Målet har inte varit att föreslå nya lagar eller regler utan att ta fram en utbildning som dels underlättar rörlighet över gränserna, dels utjämnar de skillnader som finns när det gäller utbildning i de olika länderna.

Det handlar inte bara om att ha nytta av det för att jobba utomlands, meningen är att det ska utjämna nivåerna som finns.

Projektet avslutades i augusti 2019 och nu pågår arbete för att det ska leda till att man faktiskt kan genomföra utbildningar och utfärda internationella sprängkort, PECCS (Pan European Competency Certificate for Shot firer/blast designers,

Detta är INGEN grundkurs, den är till är för de som redan kan spränga berg och där ska vi ha samma syn i hela Europa, noterade Jan Johansson.

Tre ”testkurser” har genomförts: i Stockholm, Paris och Dresden har materialet presenterats för deltagare som fått komma med feed back.

I februari ska dock en ”skarp” kurs genomföras i Stockholm, en förkortad version som sedan ska utvärderas.

Vi tror att det kommer att krävas fyra plus fyra dagar att genomföra kursen, den här blir lite kortare.

Jan Johansson anser att projektet är viktigt – bland att för att det ska höja och jämna ut nivåerna och öka rörligheten över gränserna.

Kanske kan det bli en branschstandard.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096