23948sdkhjf

Husqvarna väljer Åkerströms radiostyrning

Det blir Åkerströms som får leverera radiostyrningen till Husqvarnas nya mellanstora tvåvalsvält LP9505 som nu lanseras globalt. I första skedet rör det sig om en order värd cirka 1,5 miljoner kronor.

Husqvarna aviserar att de ser ett stort intresse för deras nya maskin på marknaden. Vi är glada över att de ger oss fortsatt förtroende som leverantör, säger Anna Stiwne, vd för Åkerströms Björbo.

Det nya radiosystemet har utvecklats i samarbete mellan Åkerströms och Construction Tools EEOD som är en del av Husqvarna i Bulgarien. Den nyutvecklade lösningen har, enligt tillverkaren, mer än 3 000 timmars testkörning bakom sig och beskrivs som en anpassad lösning som bygger på Åkerströms radiostyrningssystem Remotus.

Mottagaren är integrerad i maskinen redan i fabrik. Även en batteriladdare för sändaren har byggts in i chassit. I och med att maskinen dessutom är certifierad med mottagaren i maskinen innebär det med stior säkerhet att Åkerströms förblir exklusiv leverantör av radiostyrningen framöver.

Därmed har det Björbobaserade företaget stora förhoppningar om att den första ordern, värd cirka 1,5 miljoner kronor, kommer att följas av fler. Bedömningen är att det totala ordervärdet under 2020 kommer att hamna kring sju miljoner kronor.

Tekniken är inte minst värdefull vid packningsarbete i farliga miljöer som rörgravar där det finns risk för ras och vägrenar där det finns risk att maskinen välter. Operatören kan, enligt tillverkarna, precisionsstyra packningsmaskinen från ett betryggande avstånd och dessutom utan risk att drabbas av vibrationer i händer och armar.

Ytterligare säkerhetsfaktorer är att maskinen försetts med en radar som ska förhindra kollision med andra individer samtidigt som maskinen genom triangulering räknar ut var operatören är och stoppar arbetet om operatören befinner sig mer än 20 meter bort.

Till skillnad från de två mindre maskinerna i serien är den nya tvåvalsvälten enbart radiostyrd. Ytterligare en skillnad är att maskinen drivs av en Kubotadiesel på 18,1 kilowatt, medan småsyskonen drivs av Hatzmotorer.

Välten utlovas ge en jämn, kompakt yta utan att röra upp jord när den svänger. Arbetsvikten på 1 675 kg utlovas bidra till ett utmärkt grepp på såväl torr som våt jord, men inte minst vid packning av sammanhängande material som lera och slam.

Kompakteringsutrustning är fortfarande en förhållandevis ny produktgrupp för Husqvarna. Det är nu nästan exakt två år sedan företaget tog över den lättare kompakterings- och betongverksamhet som tidigare bedrevs av Atlas Copco.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109