23948sdkhjf

Husqvarna väljer Åkerströms radiostyrning

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Det blir Åkerströms som får leverera radiostyrningen till Husqvarnas nya mellanstora tvåvalsvält LP9505 som nu lanseras globalt. I första skedet rör det sig om en order värd cirka 1,5 miljoner kronor.

Husqvarna aviserar att de ser ett stort intresse för deras nya maskin på marknaden. Vi är glada över att de ger oss fortsatt förtroende som leverantör, säger Anna Stiwne, vd för Åkerströms Björbo.

Det nya radiosystemet har utvecklats i samarbete mellan Åkerströms och Construction Tools EEOD som är en del av Husqvarna i Bulgarien. Den nyutvecklade lösningen har, enligt tillverkaren, mer än 3 000 timmars testkörning bakom sig och beskrivs som en anpassad lösning som bygger på Åkerströms radiostyrningssystem Remotus.

Mottagaren är integrerad i maskinen redan i fabrik. Även en batteriladdare för sändaren har byggts in i chassit. I och med att maskinen dessutom är certifierad med mottagaren i maskinen innebär det med stior säkerhet att Åkerströms förblir exklusiv leverantör av radiostyrningen framöver.

Därmed har det Björbobaserade företaget stora förhoppningar om att den första ordern, värd cirka 1,5 miljoner kronor, kommer att följas av fler. Bedömningen är att det totala ordervärdet under 2020 kommer att hamna kring sju miljoner kronor.

Tekniken är inte minst värdefull vid packningsarbete i farliga miljöer som rörgravar där det finns risk för ras och vägrenar där det finns risk att maskinen välter. Operatören kan, enligt tillverkarna, precisionsstyra packningsmaskinen från ett betryggande avstånd och dessutom utan risk att drabbas av vibrationer i händer och armar.

Ytterligare säkerhetsfaktorer är att maskinen försetts med en radar som ska förhindra kollision med andra individer samtidigt som maskinen genom triangulering räknar ut var operatören är och stoppar arbetet om operatören befinner sig mer än 20 meter bort.

Till skillnad från de två mindre maskinerna i serien är den nya tvåvalsvälten enbart radiostyrd. Ytterligare en skillnad är att maskinen drivs av en Kubotadiesel på 18,1 kilowatt, medan småsyskonen drivs av Hatzmotorer.

Välten utlovas ge en jämn, kompakt yta utan att röra upp jord när den svänger. Arbetsvikten på 1 675 kg utlovas bidra till ett utmärkt grepp på såväl torr som våt jord, men inte minst vid packning av sammanhängande material som lera och slam.

Kompakteringsutrustning är fortfarande en förhållandevis ny produktgrupp för Husqvarna. Det är nu nästan exakt två år sedan företaget tog över den lättare kompakterings- och betongverksamhet som tidigare bedrevs av Atlas Copco.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ledare: Enkel lösning på stort problem

Nytändning för Dynapac

Dynapac har kommit starkt sedan nya ägarna Fayat trädde in, företaget har blåst liv i sitt varumärke och lockat tillbaka storkunderna. – Vi har tagit tillbaka initiativet.

CM – en väg till ökad konkurrens

I Maskinentreprenörernas senaste konjunkturrapport strax före jul fick Trafikverket skarp kritik för att entreprenaderna generellt är för stora. Stefan Dahlgren, ordförande för CM-bolagen, hävdar att en lösning finns i Construction Management som dels ökar konkurrensen och dels kan stimulera kreativa lösningar.

Delade meningar om vägen till fossilfritt

I dag är de flesta överens om att fossila bränslen måste fasas ut – och att arbetet bör göras skyndsamt. Däremot är vägen till målet långt ifrån utstakad. Det stod klart på Stora Infradagen som nyligen arrangerades i Stockholm.

NCC bygger i Eskilstuna

Nyhetsbrev

Epiroc och Luleå tekniska universitet fördjupar samarbetet

Arkiv

Sporrande konkurrens för Dynapac

Dynapac och Bomag har sedan 2017 samma ägare. De ska dock fortsätta strida om kunderna precis som förr, även om vissa samarbeten kan bli aktuella.

”Vi ska vara nära verkligheten”

Ett laddat Dynapac har fått fart på försäljningen, för att komma ännu längre krävs kunniga säljare – det är inte bara mekanikerna som ska kunna maskinerna.

Örebro vill beveka Trafikverket

”Det är inte en dag för tidigt”

Veidekkes kvinnliga anställda ska slippa byta om på toaletten eller bakom ett skynke –  nya bodar ska öka inkluderingen.

Starkt startfält i veckan - men vem vann?

Infraprojekt nominerade till arkitektpris

10 mars presenteras vinnaren bland de fyra anläggningar som nominerats till Trafikverkets arkitekturpris 2019. Samtliga nominerade förslag finns i de tre storstadsområdena och är uppförda av externa byggherrar.

Eldrivet för fastighetsskötare

Eldrivna sopbilar på gång från Mercedes

Sex meter bred och 60 meters lyfthöjd

Bostadsrätter i Bredäng

Maskinentreprenörerna vill ha verklighetsförankrat avtal

Högre övertidsersättning och rätt till dygnsvila på betald arbetstid finns bland de krav Byggnads lagt fram inför förhandlingarna om Entreprenadmaskinavtalet. Maskinentreprenörerna kräver å sin sida ett avtal förankrat i verkligheten och med större möjligheter till individuell lönesättning.

Epiroc i australiskt automationsprojekt

Hydroscand satsar i söder

Dynapac: "Det går inte att komma så mycket längre med att utveckla dieselmotorerna"

Branschförening för repklättrare

Yrkesklättring är ett relativt nytt, men växande yrkesområde i Sverige. En nybildad branschförening ska nu bidra till att utveckla verksamheten ytterligare och skapa ett gemensamt språkrör.

Krav på alternativ finansiering

Alternativ finansiering är den enda möjliga vägen att komma till rätta med dagens gigantiska infrastrukturskuld. Det menar Maskinentreprenörernas ordförande Magnus Persson som också efterlyser nya upphandlingsvägar.

Vem vill bli maskinförare?

Load up laddar redan

Träigt avtal för Peab

Nobelt bygge på Stadsgårdskajen

Akuta åtgärder på E4-bro

Nytt kvarter i Barkarbystaden

Cykelsatsning i Malmö

Projekterar för slutförvaret

Gissa metallen - Se metallprisernas utveckling 2019

Hultafors får mer på fötterna

Peab bygger i Stockholm

Dynalyzer går online 2020

Sveriges Byggindustrier byter namn

Utmaning söder om Sveg

Se alla Företagens egna nyheter

En banbrytande adaptiv extraljusramp från Lazer Lamps!

Träffa Gripen Wheels på årets mässor 2020.

Kampanjpriser - Michelindäck & hjul för radodling och tröska

Positionsljus

Kampanjpriser på Michelindäck & hjul för traktor!

KIPP Kulspärrbultar inom maskinbyggnad och konstruktion.

Nu har vi ny hemsida!

Glöm inte bort den viktiga grunden

DISAB tar hem en stor order på vakuumsystem värd 5 miljoner!

LED nummerplåtsbelysning

Larm för entreprenadmaskin

Saferoad Sverige är stolt officiell partner till årets Rally

PSST... personligt, smidigt, skräddarsytt och tryggt

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Uppsala 12-13/2

Metso Contender Series

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Dags att byta bakljus på ditt släp?

Westlake CB763 till Bimar i Norr AB.

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Uppsala 12-13/2

Nytt för statsbussar; Pirelli MC:01 e -urban

Workshop 10 & 11 mars kring sprickprovning på komponenter

Robust arbetslampa med värmelins

Nästa unika nyhet från Westlake hos Gripen Wheels!

Huvudströmbrytare för traktor och maskin med spänningsvakt

Backa som ett proffs

Sänd till en kollega

0.172