23948sdkhjf

Bromålning ska hålla i 40 år

I 40 år ska den nya Hisingsbron klara sig innan det är dags för en total ommålning. Det företag som ska göra det möjligt är Midroc Alucrom som nu står inför uppgiften att ytbehandla ungefär 32 000 kvadratmeter stål på den nya länken över Göta älv.

Under nästa år ska den nya Hisingsbron stå klar i tid för Göteborgs 400-årsjubileum. Fram till dess jobbar ett tiotal anställda från Alucrom med reparationsmålning av de skador som uppkommit under transport och montage av stålsektionerna från Spanien.

När bron är på plats ska även svetsskarvarna målas innan det avslutande femte färglagret appliceras över hela bron.

Den färdiga bron kommer att ha fem färgskikt på tillsammans 320 µm tjocklek. Beläggningen kommer att uppfylla korrosivitetsklass C5-M och beräknas klara 40 år med enbart mindre bättringsmålning innan total ommålning blir nödvändig. Vi använder ett väl beprövat färgsystem som varit i bruk de senaste 20 åren säger Thomas Johansson, Alucroms affärsområdeschef för entreprenad.

Inledningsvis används zinkrik grundfärg, därefter epoxifärg följt av ett avslutande ytskikt i polyuretan. Tanken är att bygga tält över skarvarna för att svetsning och målning ska kunna utföras på bästa möjliga sätt, även om vädret inte är det bästa.

Enligt företaget kommer även slutmålningen att ske med bron inkapslad. Där bron går över vatten finns fästen i brokonstruktionen där en hängställning kan monteras. Där bron går över fast mark kommer arbetet att ske från liftar.

Även om en inbyggnad av bron inte är nödvändig, så gör vi detta för att säkerställa att bilar och byggnader i närheten inte ska få stänk på sig, säger Thomas Johansson.

Huvudentreprenör för Hisingsbron är Skanska i ett joint venture med danska MTH. Uppdraget genomförs som en totalentreprenad och omfattar en lyftbro av stål och betong, en anläggning för spårvägstrafik, nya vägar och anslutningar, installationsarbeten, maskiner och styrsystem för bron samt rivning av gamla Götaälvbron från 1939.

Den nya bron får en segelfri höjd på tolv meter som, när den öppnas blir 28 meter.

Arbetet, som inleddes i november 2016 är tekniskt mycket utmanande med komplicerad grundläggning, många kringliggande bostäder och dessutom närheten till tredje man.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11