23948sdkhjf

Projektbutik ska effektivisera bygglogistiken

En pop up-butik inne på byggområdet förväntas öka produktiviteten, sänka byggkostnaderna och minska klimatpåverkan vid byggandet av kvarteret Platinan, en del av den nya Älvstaden i Göteborg.

Bakom satsningen med en lokal projektbutik står Peab och Derome som räknar med att möjligheten att direkt på byggarbetsplatsen få tillgång till väsentliga förnödenheter och järnvaror bland annat kommer att effektivisera logistiken avsevärt.

Peab och Derome har tillsammans utvecklat en lösning som gör vardagen enklare för de 300 hantverkare som jobbar med Platinan, samtidigt som den sänker byggets kostnader och minskar antalet klimatpåverkande transporter, säger Peter Gustafsson, försäljningschef på Derome Bygg & Industrivaror.

Vi vill förenkla våra kunders vardag och det här är ett bra exempel på det, säger Peter Gustafsson. Vi vet alla att tid är pengar och det är möjligt att minska byggkostnaderna väsentligt med smart logistik.

De båda parterna hänvisar till forskning vid Chalmers Tekniska Högskola som visar att orimligt mycket tid går åt till att anskaffa material som svarar för en liten del av kostnaden. Till exempel används cirka 70 procent av bygglogistikstiden till att skaffa industrivaror som endast motsvarar tre procent av materialkostnaden i byggprojektet.

Samtidigt används 30 procent av tiden för väggar och stommar, något som är 97 procent av kostnaden. Det finns alltså stora möjligheter att vinna resurser, genom att förändra logistikflöden och att hitta nya lösningar.

– Vi sparar tid och pengar i anskaffningen av material, samtidigt som vi minskar antalet störande och klimatpåverkande transporter, säger Mats Landin, arbetschef på Peab.

Konkret innebär lösningen att Derome i slutet av mars öppnar en mobil butik på markplan i Platinan. Butiken ska tillhandahålla de industri- och förbrukningsvaror som krävs för varje byggfas. De cirka 300 hantverkare från Peab och Peabs underentreprenörer fyller sina material- och verktygskärror i butiken och tar med dem till sin arbetsplats för dagen.

Derome planerar och samordnar leveransen, vilket bland annat innebär färre transporter till bygget, transporter som dessutom ska ske med Deromes fossilfria fordonsflotta.

Kvarteret Platinan kommer att omfatta 60 000 kvadratmeter kontor, hotell, co-working, restauranger och mötesytor fördelat på 18 våningsplan. Platinan kommer stå färdig under 2021, med möjlighet till inflytt 2022. Peab bygger kvarteret i samverkan med beställaren Vasakronan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078