23948sdkhjf

Tåget tar över modultransporter

Ökad leveranskapacitet och minskad miljöbelastning är två viktiga skäl till att Expandia, som tillverkar tillfälliga lokaler, nu satsar hårdare på spårbunden trafik för transport av sina moduler.

I höstas invigde Expandia en ny renoveringshall i skånska Stidsvig för att kunna återanvända tidigare uthyrda moduler på ett effektivare sätt. Nästa steg i utvecklingen inleddes nu januari för att minska miljöbelastningen då företaget klargjorde att moduler som ska transporteras mer än 50 mil företrädesvis ska göra resan med tåg.

Strategiförändringen har bland annat inneburit att företaget i samarbete med logistikföretaget Green Cargo renoverat och anpassat åtta järnvägsvagnar som kan föärflytta två moduler vardera.

– Genom att frakta modulerna med tåg minskas koldioxidutsläppen med cirka 99 procent för motsvarande sträckor jämfört med lastbilstransporter, säger Johan Lorensson, Strategic Key Account Manager på Green Cargo.

Den minskade miljöbelastningen är en viktig anledning till den nya strategi, sänkta transportkostnader är en annan och ökad leveranssäkerhet en tredje.

– Vi har flest moduletableringar under sommarmånaderna, vilket tyvärr sammanfaller med tiden på året när tillgången på lastbilar är sämst. I en bransch där snabba leveranser är viktiga har vi inte tid att vänta. Genom att använda oss av tåg får vi större kontroll och kan säkra leveranser på kort varsel även under sommaren, säger Expandia Modulers vd Jonas Wallstedt.

Till att börja med kommer mellan 400 och 500 moduler att transporteras från fabriken i Värmlandsbro till Luleå. Om det inte skulle vara tillräckligt finns en option på att renovera och modifiera ytterligare två vagnar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079