23948sdkhjf

Ledare: Dags att bryta mönstret

Mönstret att framtiden mest tycks vara en ursäkt för de som inte vill göra något i nuet måste brytas.

Ur led är tiden. Australien brinner, USA och Iran genomför krigsaktioner i Irak, amerikanske presidenten ställs inför riksrätt och Brexit är på väg att genomföras. På vår svenska hemmaplan har den kinesiska ambassadören kallats till utrikesdepartementet på grund av ”oacceptabla hot” mot svenska medier. Möjligen har en del av nyårssmällarna försvunnit, men sprängladdningar och skottlossning i bland annat bostadsområden tycks leva vidare. Hela klotet skuggas dessutom av ett klimathot som blir allt svårare att bortse från.

I den jämförelsen ter sig de problem som möter byggare och anläggare förhållandevis små – undantaget den miljöbelastning som slår allt hårdare mot vår planet. Huruvida branschen utfärdade några nyårslöften är ännu höljt i dunkel, men utöver miljöfrågan finns en hel del faktorer som kommer att påverka framtiden.

Bostadsbyggandet har i princip havererat även om nivån tycks ha stabiliserats, men tyvärr på en alldeles för låg nivå. Den här knuten kan tyvärr inte lösas förrän politikerna inser att det faktiskt är deras beslut som skapar låsningarna.

Det regelverk som styr byggandet är ålderdomligt och allt annat än entydigt. Här har tack och lov Boverket lovat bot och bättring. Nu återstår att se hur mycket verkstad som snacket resulterar i – och hur lång tid det tar.

Att infrastrukturen är eftersatt är inte ens omtvistat. Vägnät, järnvägar, vattenledningar – det finns mycket som behöver åtgärdas. Det som tycks vara den stora blockeringen skapas av vissa politikers inställning att det ska byggas spår för höghastighetståg i landets södra delar, utan att någon har mod att redogöra för bland annat konsekvenser, finansiering och alternativ.

Vi står inför ett spännande 2020, men utvecklingen styr vi själva. Mönstret att framtiden mest tycks vara en ursäkt för de som inte vill göra något i nuet måste brytas.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Friska tag på veckans lista!
Gemensam standard prisades på rivningsmässan
”Det vi ser nu är bara början”
Franskt tillskott ska stärka Scantruck
Supersikt utlovas i ny anläggningsbil
Hårda krav på interntransporterna
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.109