23948sdkhjf

Volvo CE går fortsatt starkt

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

– 2019 blev ytterligare ett bra år för oss. Vi tog marknadsandelar med våra större maskiner i Nordamerika, i Europa såg vi en bra utveckling. I Kina ser vi ökade marknadsandelar för både stora grävmaskiner och hjullastare, säger Melker Jernberg, vd för Volvo CE.

Trots en liten nedgång under det avslutande kvartalet blev 2019 ett riktigt starkt år för Volvo Construction Equipment – framför allt tack vare en stark utveckling i Kina och en fortsatt god efterfrågan i Europa och Nordamerika. Totalt redovisas en försäljningsökning från 84,2 miljarder kronor till 88,6 miljarder kronor och ett justerat rörelseresultat som förbättrades från 11,3 miljarder kronor till 11,9 miljarder kronor.

Avslutningen på året tyder dock på att de olika marknaderna skiljer sig avsevärt från varandra. Nettoorderingången totalt ökade exempelvis med ungefär sex procent till 22 737 sålda maskiner under det avslutande kvartalet – detta trots att Europa backade med fem procent.

En anledning till kräftgången i Europa är att företaget under Q4 2018 kunde räkna hem ett flertal större order från uthyrningsföretag medan Q4 2019 i stället blev en period där återförsäljarna på ett flertal marknader valde att sälja från lager i stället för att lägga nya order.

Här blev effekten helt annorlunda i Nordamerika där lagernivåerna tvärtom var så låga i slutet av 2019 att många återförsäljare i stället fyllde på sina lager inför 2020. Därav blev det också en uppgång i orderingången på hela 40 procent i Nordamerika.

Framför allt berodde dock den ökade orderingången på stora framgångar för SDLG i Kina och Ryssland. Räknat i antal enheter såldes sammantaget under det fjärde kvartalet 12 101 SDLG-maskiner, varav 10 098 i Kina som därmed på egen hand nästan nådde upp till 10 608 som var det sammanlagda antalet sålda Volvo-maskiner. Under helåret såldes 45 682 SDLG-maskiner, varav 40 202 i Kina. Det kan jämföras med de 38 768 maskiner som såldes med Volvo-logga.

Volvo konstaterar också att företaget med sina SDLG-maskiner nu tar marknadsandelar i Kina, som är världens största marknad för entreprenadmaskiner, både för hjullastare och grävmaskiner.

Företagsledningen är försiktig i sin bedömning av den närmaste framtiden och förutspår i princip nedgångar på samtliga marknader. Notabelt är dock att prognosen för Kina är något mer positiv än den föregående även om budskapet fortfarande är att vi kan vänta oss en avmattning.

2020 blir ett mycket spännande år för Volvo även i ett helt annat avseende. Företaget har nu börjat ta emot order på de eldrivna kompakta grävmaskiner och hjullastare som presenterades för en bredare publik på förra årets Bauma. Serieproduktionen ska, enligt nuvarande planer, inledas efter halvårsskiftet och Volvo har nu tagit ett steg som skiljer sig avsevärt från samtliga konkurrenter. I takt med att de eldrivna modellerna släpps på marknaden avvecklas samtidigt de föregångare som drivits med fossila bränslen.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Han ska förstärka Fredheim i Sverige

En god Bellmanhistoria

Tävlingsmomentet har alltid varit viktigt för Bellman-gruppen. Det kan vara en anledning till företagets tillväxt både ekonomiskt och geografiskt sedan starten 1972. Och 2019 blev inget hack i kurvan – företaget redovisar ökningar av såväl omsättning som resultat.

Krav på lättnader i kreditreglerna

Bostadsbyggandet har minskat drastiskt de två senaste åren – i Stockholms län byggs i dag mindre än hälften jämfört med 2017. Haveriet beror till stor del på regeringens skärpta kreditrestriktioner, anser Stockholms Handelskammare som nu kräver lättnader i regelverket.

Gruvan kopplar upp transportbanden

Vd-skifte i Hüllert Maskin

Efter 46 år i företaget lämnar nu Nils-Gunnar Burge rollen som vd i familjeföretaget Hüllert Maskin. Efterträdaren Andreas Tagesson anställdes redan för tre år sedan som operativ chef och har sedan dess haft gott om tid att växa in i sin nya roll.

Nyhetsbrev

Trafikverket vill säkra mark

– Det finns fortsatt ett stort behov av att förbättra framkomligheten genom att binda samman Norra och Södra länken.

Arkiv

Logistikupphandling på gång i Järfälla

488 000 byggtransporter beräknas anlända till stadsutvecklingsprojektet Barkarbystaden i Järfälla under åren 2019 – 2032. Därför upphandlar nu kommunen en logistiklösning som ska styra och kontrollera byggtransporterna till området.

Rototilt + Steelwrist = sant

Stark trend på transportutbildningarna

Fler sökande och fler tjejer när Tya sammanställer årets gymnasieutbildningar.

Rototilts strategi gick hem

Oilquick hårdsatsar i USA

Den tiltrotatorserie som lanserades i höstas efter ett nära samarbete med Engcon blir huvudnumret för Oilquick på Conexpo-Conagg i Las Vegas 10-14 mars. Företaget har vuxit kontinuerligt i Nordamerika under flera år och räknar med fortsatta framgångar.

Swecon noterar rekordstor vinst

Det går bra för Swecon. Enligt Lantmännens vd och koncernchef Per Olof Nyman var aktivitetsnivån hög på samtliga företagets marknader, vilket bland annat resulterade i Swecons hittills bästa resultat under ett kalenderår.

Yrkesval med goda chanser till jobb

Vi ses väl här också?

Opus får besikta skyliftar

Opus Bilprovning kompletterar sin besiktningsverksamhet med mobila arbetsplattformar/skyliftar och IBC-behållare/bränsletankar.

Planerar testbana på land för Porsches vintertester

Ledare: Enkel lösning på stort problem

Mindre utsläpp med hjälp av AI

Mindre utsläpp, snabbare produktion och lägre kostnader är målet för ett forskningsprojekt som ska utreda möjligheterna att begränsa koldioxidutsläpp med hjälp av artificiell intelligens.

Delade meningar om vägen till fossilfritt

I dag är de flesta överens om att fossila bränslen måste fasas ut – och att arbetet bör göras skyndsamt. Däremot är vägen till målet långt ifrån utstakad. Det stod klart på Stora Infradagen som nyligen arrangerades i Stockholm.

NCC bygger i Eskilstuna

CM – en väg till ökad konkurrens

I Maskinentreprenörernas senaste konjunkturrapport strax före jul fick Trafikverket skarp kritik för att entreprenaderna generellt är för stora. Stefan Dahlgren, ordförande för CM-bolagen, hävdar att en lösning finns i Construction Management som dels ökar konkurrensen och dels kan stimulera kreativa lösningar.

Nytändning för Dynapac

Dynapac har kommit starkt sedan nya ägarna Fayat trädde in, företaget har blåst liv i sitt varumärke och lockat tillbaka storkunderna. – Vi har tagit tillbaka initiativet.

Sporrande konkurrens för Dynapac

Dynapac och Bomag har sedan 2017 samma ägare. De ska dock fortsätta strida om kunderna precis som förr, även om vissa samarbeten kan bli aktuella.

Örebro vill beveka Trafikverket

Bostadsrätter i Bredäng

Hydroscand satsar i söder

Nytt kvarter i Barkarbystaden

Träigt avtal för Peab

Nobelt bygge på Stadsgårdskajen

Akuta åtgärder på E4-bro

Cykelsatsning i Malmö

Projekterar för slutförvaret

Gissa metallen - Se metallprisernas utveckling 2019

Hultafors får mer på fötterna

Dynalyzer går online 2020

Peab bygger i Stockholm

Se alla Företagens egna nyheter

Självsugande centrifugalpump för industrier

LED ficklampor från Ledlenser

Seminarium - Industriell röntgen

Rusta för säsongen – ta del av vårt erbjudande!

Workshop 10 & 11 mars kring sprickprovning på komponenter

Ge din lastbil, transportbil eller släp ett extra lyft!

Kollisionssystem för traktor och maskin

Maskinradio för tuffa miljöer

En banbrytande adaptiv extraljusramp från Lazer Lamps!

Träffa Gripen Wheels på årets mässor 2020.

Kampanjpriser - Michelindäck & hjul för radodling och tröska

Positionsljus

Kampanjpriser på Michelindäck & hjul för traktor!

KIPP Kulspärrbultar inom maskinbyggnad och konstruktion.

Nu har vi ny hemsida!

Glöm inte bort den viktiga grunden

DISAB tar hem en stor order på vakuumsystem värd 5 miljoner!

LED nummerplåtsbelysning

Larm för entreprenadmaskin

Saferoad Sverige är stolt officiell partner till årets Rally

PSST... personligt, smidigt, skräddarsytt och tryggt

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Uppsala 12-13/2

Metso Contender Series

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Dags att byta bakljus på ditt släp?

Sänd till en kollega

0.603