23948sdkhjf

Digitaliserad lagerlösning för bygget

Färre transporter, minskad miljöbelastning och säkrare arbetsplats utlovas när Derome tar ett helhetsansvar kring materialflödet av förbrukningsartiklar när Skanska bygger Citygate – Nordens högsta kontorshus i Gårda i centrala Göteborg.

Sommaren 2022 ska det vara dags för inflyttning i Gårdas nya landmärke, Citygate, ett jätteprojekt som sträcker sig 36 våningar, eller 144 meter upp mot skyn till en beräknad kostnad kring 1,8 miljarder kronor.

I samarbete med den välrenommerade danska arkitektbyrån Henning Larsen Architects bygger Skanska en kontorsbyggnad som i många avseenden skiljer sig från det konventionella. Bland annat är ambitionen att ta ett omfattande socialt ansvar för att främja sysselsättning och motverka utanförskap bland unga vuxna. Tanken är också att uppnå en WELL-certifiering som utgår från hur den byggda miljön påverkar oss människor och förenar bästa praxis inom design och konstruktion.

Däremot är projektet synnerligen konventionellt i ett annat avseende, nämligen de förutsättningar som skapas av placeringen mitt i en högintensiv innerstadsmiljö där tid och utrymme är bristvaror till skillnad från den ständigt närvarande trafiken som finns i övermått

En av projektets grundtankar har därför varit att hitta en lösning som kombinerar så få transporter som möjligt med små avlastningsytor och ett minimum med trafik inne på byggarbetsplatsen. Målen är en effektivare och mer produktiv byggprocess, sänkta kostnader, minskad miljöbelastning och säkrare arbetsplats.

För att lösa uppgiften har ett samarbete inletts med Derome som tilldelats ett helhetsansvar som bland annat innefattar kontroll över tillgång och leverans av förbrukningsartiklar, I princip skräddarsyr Derome lösningar som förändras i takt med hur bygget utvecklar sig.

För att hela tiden kunna fatta rätt beslut finns ett digitalt stöd som ger både Derome och Skanska kontroll över materialåtgång och vad som finns kvar i det minimala lagret som följer varje byggfas.

Vi ser stora fördelar i projektet där vi har en part som tar ett helhetsansvar kring materialflödet av förbrukningsartiklar, planerar och optimerar transporter samt minimerar ad-hoc leveranser genom att vara en del av projektet och ha lösningsfokus, säger Ansieh Sabeti Rad, inköpschef på Skanska Citygate.

I den lösning som Derome erbjuder fungerar en varucontainer som sluss in till byggarbetsplatsen. Det betyder att lastbilar med järnvaror inte behöver köra in på arbetsplatsen, vilket skapar en betydligt säkrare arbetsmiljö för alla hantverkare.

Det behövs få avlastningsytor. Det är en stor fördel. Genom samarbetet kring vår förrådslösning slipper byggarna tänka på att skaffa järnvaror. Det blir total effektivisering som förenklar allas vardag, hävdar Deromes försäljningschef Peter Gustafsson.


1

2

Genom samarbetet kring vår förrådslösning slipper byggarna tänka på att skaffa järnvaror. Det blir total effektivisering som förenklar allas vardag, säger Peter Gustafsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093