23948sdkhjf

”Det är inte en dag för tidigt”

Veidekkes kvinnliga anställda ska slippa byta om på toaletten eller bakom ett skynke –  nya bodar ska öka inkluderingen.

Veidekke satsar på nya arbetsbodar – för att öka inkluderingen på arbetsplatserna.

– Det är inte en dag för tidigt. Även om det redan funnits möjlighet att duscha privat, så konstaterade vårt kvinnliga nätverk för lite mer än ett år sedan, att det var svårt att byta om separat från de manliga kollegorna. Då framkom det att några bytte om med männen, andra på toaletten eller bakom något slags provisoriskt skynke, säger Mats Nyström, vd Veidekke Sverige, i pressmeddelandet.

Tanken är att det ska finnas minst två omklädningsrum per bodetablering och att kvinnor och män ska kunna byta om i varsitt omklädningsrum.

Det ska dessutom vara möjligt att stänga om sig i omklädningsrummet, det ska också vara insynsskyddat och låsbart, det ska också finas minst  en dusch per sex personer och sanitetsbehållare ska finnas på samtliga toaletter.

Byggjätten förklarar i ett pressmeddelande att initiativet är nödvändigt – det blir allt fler tjejer på bygg- och anläggningsutbildningarna, andelen kvinnor ökar även inom Byggnads och det är därför rimligt att företagen hänger med i utvecklingen och förändrar sina arbetsplatser, hävdar Veidekke.

Mats Nyström ser därför de nya bodarna som en ”ren investering i bättre arbetsmiljö och hälsa – för alla”.

– Ända sedan starten i Norge 1936 har vi varit stolta över att vara ett företag i framkant när det gäller etik och värderingar, men hur går det ihop med att våra kvinnliga medarbetare inte förväntas menstruera eller kunna byta om privat? 

Från och med första mars 2020 ska de nya bodarna finnas på alla nystartade projekt lovar Veidekke.

– När vi har arbetat med våra leverantörer Ramirent och Cramo, så har det bara bemötts med entusiasm och enkelhet. Vi är inte först ut att fråga om detta, men vi verkar var först i landet med att faktiskt fatta beslut kring verkställande, säger Mats Nyström.

Han beskriver satsningen som en liten investering med stora vinster.

– Det här är ett viktigt steg mot att visa att vi menar allvar med att skapa inkluderande arbetsplatser som faktiskt speglar våra värderingar och kärnvärden. Hur ska vi kunna säga att ”olika barn leka bäst”, utan att erbjuda den möjligheten? 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078