23948sdkhjf

Mobil betongstation fixar jättesluss

När Dyckerhoff Balast fick uppdraget att leverera betongen till den 500 meter långa slussen i IJmuiden föll valet på en mobil betongstation från Liebherr med kapacitet att leverera 150 kubikmeter i timmen.

För många svenskar är den holländska hamnstaden IJmuiden kanske mest känd som födelseort för den folkkäre trubaduren Cornelis Vreeswijk. För andra kan det vara de slussar vid Nordzeekanaals mynning mot Nordsjön som gör det möjligt även för hyfsat stora fartyg att ta sig till Amsterdam ungefär 25 kilometer längre fram i kanalen.

Tiden börjar dock rinna ifrån de gamla slussarna som började byggas redan i slutet av 1800-talet. Slussarna klarar inte att hantera dagens moderna lastfartyg som blir allt större och lastar allt tyngre. Därför är det nu dags att bygga det som beskrivs som världens största sluss i sitt slag, 500 meter lång, 70 meter bred och 18 meter djup. Om allt går enligt planerna ska den stå klar i början av 2022.

Prislappen är beräknad till ungefär 700 miljoner euro, vilket bland annat ska räcka till någonstans kring 300 000 kubikmeter betong som levereras av Dyckerhoff Basal, en av Nederländernas största leverantörer av fabriksbetong och cement.

För att klara uppdraget har företaget investerat i en mobil betongstation med kapacitet att leverera ungefär 150 kubikmeter i timmen. Produktionskapaciteten kommer inte att behövas vid normala förhållanden, men kan vara värdefull vid vissa tillfälliga toppbelastningar.

Dessutom valdes en anläggning i containerutförande och bland annat godkänd enligt den internationella CSC-konventionen för hög säkerhet. Containerlösningen och stålfundament bidrar högst väsentligt till förhållandevis kort tid för etablering och nedmontering – fyra dagar ska räcka. Därigenom skapas förutsättningarna för snabba förflyttningar och därmed fortsatt användning i andra projekt även när det här uppdraget tar slut.

Den leverantör som slutligen valdes för uppdraget var Liebherr, vars Mobilmix 3.5-C dessutom är väl isolerad och därmed redan i grundutförandet klar för användning även under vintermånaderna. Tack vara mixerns dubbla schakt blir det samtidigt betydligt enklare att snabbt ställa om anläggningen för olika recept.

Enligt tillverkaren har även en hel del tankar ägnats service-och underhållsarbetet. Bland annat ska alla vitala komponenter vara enkelt åtkomliga med hjälp av stegar och gångbryggor.

Värdefullt vetande

Utskrivet ser Cornelis Vreeswijks födelseort ut som ett korrekturfel med sina två versala bokstäver i början. I det nederländska alfabetet skrivs ofta bokstäverna I och J ihop en sammanskrivning som kallas ligatur och betyder att de båda tecknen i princip räknas som en bokstav.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079