23948sdkhjf

HVO förstahandsval för Volvo i Eskilstuna

HVO-biodiesel är nu förstahandsvalet för alla maskiner på Volvo CE:s kundcenter i Eskilstuna. Att det dröjt ända till nu beror, enligt företaget, på tidigare brister i tillgängligheten.

– Volvo CE godkänner att alla våra maskiner drivs med HVO. Inga speciella modifieringar av motorn krävs, och de fungerar precis lika effektivt på HVO som med vanlig diesel. Vi har använt HVO på kundcentret sedan förra sommaren. Innan vi kunde göra det, så fanns det några praktiska saker att lösa, till exempel att rengöra oljetankarna. Sedan skedde den första leveransen av HVO i slutet av augusti, och vi har sedan dess med framgång drivit våra maskiner på centret med HVO, säger Volvo CE:s marknadschef Karl Serneberg.

HVO som är en form av förnybar syntetdiesel står för ”hydrogen-treated vegetable oil” (vätebehandlad vegetabilisk olja). Det är en ren form av bränsle som knappt lämnar något koldioxidspår efter sig, samtidigt som dess prestanda vid användning är jämförbar med vanlig diesel.

Bränslet vi använder har inte bara ett mycket lågt koldioxidavtryck. Vi har även utvärderat HVO sett till hela leverantörskedjan, och köper det av närmaste möjliga producent, vilket gör den totala miljöpåverkan ännu mer positiv, säger Karl Serneberg.

Bedömningen är dessutom att HVO, till skillnad från en del andra biobränslen, inte är särskilt känsligt för vare sig låga eller höga temperaturer eller för solljus. Tack vare det väte som används i produktionsprocessen beskrivs även hållbarheten som konkurrenskraftig

Genom att använda HVO minskar inte bara koldioxidutsläppen på kundcentret, det ger också en möjlighet att visa gäster hur bra bränslet fungerar i praktiken.

En viktig anledning till att HVO inte har börjat användas tidigare är tillgängligheten. Bränslet betraktas fortfarande som relativt nytt och först nu gör Volvo bedömningen att försörjningen är tillräckligt förtroendegivande.

På plussidan finns också att skillnaden i pris jämfört med vanlig diesel blir allt mindre samtidigt som samma typ av tankar och pumpar kan användas, vilket innebär att övergången till HVO knappt märks för användaren.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079