23948sdkhjf

JCB gör avstamp mot en miljon

I dag rullar grävlastare nummer 750 000 ut från JCB:s Rocester-fabrik i Staffordshire i Storbritannien, närmare 70 år efter det att det första exemplaret i modellserien lämnade fabriksgolvet.

1953 fick JCB:s grundare Joseph Cyril Bamford idén att kombinera en maskin med frontskopa i framänden och grävaggregat i bakänden. Första året i produktion, 1954, tillverkades 35 exemplar. Marknaden kunde dock snabbt konstatera att den nya maskinen, som fick beteckningen Mark 1, bland annat kunde utföra arbete som tidigare gjorts för hand. Det gav ett första lyft i försäljningen och efter 20 år passerades 50 000-strecket.

Sedan dess har det gått ännu snabbare. Företaget har under närmare 20 års tid beskrivit sig som marknadsledare inom modellsegmentet och passerade en halv miljon tillverkade grävlastare 2012.

I dag passeras ytterligare en milstolpe då en specialedition av 3CX lämnar fabriksgolvet som nummer 750 000.

Några av mina tidigaste barndomsminnen är just från fabriken där grävlastarna tillverkades och det är helt otroligt att vi i dag har tillverkat 750 000, säger företagets ordförande Lord Bamford.

Ännu mer otroligt är att produkten fortsätter att vara en av de mest populära maskinerna i världen även 70 år senare.

I dag har företaget expanderat tillverkningen kraftigt och har fabriker i Storbritannien, Indien, Brasilien och USA och har stora förhoppningar om att den miljonte grävlastaren ska lämna fabriksgolvet om bara några år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094