23948sdkhjf

Hercules spänner musklerna

För att klara komplicerad markförstärkning under en ny ö i Köpenhamn har Hercules införskaffat en riktig monstermaskin – en 130 tons borrmaskin som ska klara borrning med diameter upp till tre meter.

Udda projekt kräver udda lösningar. Ett sådant finns i Nordhavn i Köpenhamn där NCC ska uppföra totalt 233 nya bostäder och ett parkeringshus på den nya ön Kronløbsøen. Uppdraget är värt drygt 1,5 miljarder kronor, men då ingår också att hantera de svårigheter som följer med anläggandet av en ny ö.

När projektet är slutfört i slutet av 2023 ska där finnas ett fyravånings parkeringshus och ovanpå detta ett bostadshus i sex våningar – Totalt 63 600 kvadratmeter, med den extra komplikationen att p-huset befinner sig under vatten.

Grundläggningsarbetet genomförs av NCC:s dotterbolag Hercules som projektet till ära kompletterat maskinparken med företagets hittills största maskin för grundläggningsarbeten.

Valet föll på en 130-tonnare från Liebherr. Borrmaskinen LB36 XL-410 beskrivs som företagets hittills största maskininvestering som ska klara borrning med upp till tre meters diameter.

Med den nya maskinen kan vi klara borruppgifter med större proportioner och till större djup än vi klarat tidigare. I och med att vi kan åta oss mer komplexa uppdrag än tidigare stärker vi vår position på marknaden, säger Jesper Schack Fønss Bach, vd för Hercules Fundering.

Maskinen som får sitt elddop på Kronløbsøen är utrustad med en hel del extrautrustning som ska underlätta arbetet i flera avseenden. Där finns exempelvis 3D-maskinstyrning från Trimble som kan användas vid inmätning och utsättning inför borrningsarbetet. Där finns också PDE som är ett program som registrerar och samlar in relevanta data vid det arbete maskinen utför.

Det första uppdraget rör borrning med upp till 1 600 millimeters diameter under den nya ön i samband med att fundamenten anläggs. Arbetet beräknas pågå till september, men det finns stora förhoppningar om gott om arbetstillfällen därefter för maskinen. Tänkbara uppdrag är kofferdammar och inte minst omfattande arbeten i stadskärnor där markförstärkning med slagna pålar eller med hjälp av vibrationer blir allt för störande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111