23948sdkhjf

Respiratorer nästa för JCB

JCB står klar att öppna tillverkningen på nytt i hyttfabriken i Uttoxeter, men inte för den normala produktionen, utan nu handlar det om skalen till respiratorer som behövs i campen mot Covid-19.

JCB fick tidigare i månaden en direkt förfrågan från premiärminister Boris Johnson om företaget på något sätt kunde medverka till att lindra coronavirusets skadeverkningar. Styrelseordföranden Lord Bamford mobiliserade snabbt en grupp produktutvecklare och tekniker som skulle se över möjligheterna och fastnade direkt för respiratorer.

Företaget hittade snabbt en likasinnad i brittiska Dyson som också fått en motsvarande förfrågan från premiärministern. Dyson har framför allt gjort sig ett namn som tillverkare av dammsugare, men även produkter som fläktar och hårtorkar står på programmet.

Dyson utvecklade snabbt en respirator och JCB förband sig att tillverka minst 10 000 skal till respiratorn, skal som börjar produceras så snart Dyson fått produkten godkänd. De första skalen, som beskrivs som prototyper, har redan levererats till Dyson.

Det här projektet har gått från konstruktion till produktion på bara några dagar. Det här är är en global kris och vi kommer naturligtvis att hjälpa till med produktionen av fler skal om andra länder också behöver de här respiratorerna, säger Lord Bamford.

Från Dysons sida anges att företaget räknar med att 10 000 respiratorer tillverkas för britternas räkning och att i varje fall ytterligare 5 000 ska kunna användas av andra intresserade länder för bekämpning av coronaviruset.

För JCB:s del är bedömningen att ungefär 50 personer kommer att återinsättas i tjänst för att klara produktionen av respiratorskal.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.076