23948sdkhjf

Gruvbolagen ska bli pionjärer

Att värna om miljön ska vara bra även för affärerna, hävdar branschorganisationen Svemin som tagit fram en färdplan för hur det ska bli lönsamt att öka hänsynen till biologisk mångfald.

Färdplanen ska tas fram i projektet Mining with nature.

Initiativtagare och projektägare är Svemin, som samlar företag inom gruvor, mineral och metallproduktion.

– Gruvnäringen i Sverige har ambitionen att vara föregångare vad gäller hållbar gruvnäring och nu är det dags att ta nästa steg. Vi vill gå bortom fossilfrihet och ta ännu större ansvar även för den biologiska mångfalden, säger  Svemins vd Maria Sunér Fleming i ett pressmeddelande.

I projektet ska man skapa en samlad bild av vilka frågor kopplade till biologisk mångfald som är relevanta för gruvnäringen, både i omvärlden och i Sverige.

Målet är att göra det enklare för de enskilda företagen och branschen i stort att förstå riskerna och se möjligheterna, samt att sätta mål för sitt arbete.

Svemin konstaterar att frågan om biologisk mångfald är allt mer aktuell internationellt. En ny strategisk plan för   Konventionen om biologisk mångfald ska beslutas vid  FN:s planerade konferens, COP15 Biodiversity, i Kina i oktober 2020.


–  Biologisk mångfald kommer bli en allt viktigare fråga i näringslivets hållbarhetsarbete, precis som skett med klimatfrågan, och i ljuset av det känns det extra bra att vi redan är i gång med just det här projektet, säger Maria Sunér Fleming.

Projektet leds av Ecogain som är specialister på hållbar markanvändning och biologisk mångfald.

Flera strategiska partners inom gruvnäringen bidrar också, till exempel Boliden, LKAB, Cementa och Nordkalk.

–  Det är verkligen roligt att arbeta med Svemin och gruvbolagen som är pionjärer i detta. Vi märker att förlusten av biologisk mångfald blir allt mer affärskritiskt och frågan är lika viktig för mänskligheten som klimatet. Därför känns det angeläget att få driva arbetet med en färdplan tillsammans med gruvindustrin, säger  Tove Hägglund, projektledare på Ecogain i pressmeddelandet.

Enligt Tove Hägglund kan gruvornas färdplan för biologisk mångfald komma att bli en förebild för andra.

–  Jag är övertygad om att ännu fler företag och branscher än gruvindustrin snart kommer att se behovet av att ta fram strategier för biologisk mångfald på samma sätt som man i dag har för klimatfrågan, säger Tove Hägglund.

Projektet kommer att utföras inom ramen för det Strategiska innovationsprogrammet SIP STRIM, en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.

Tanken är att färdplanen ska presenteras i slutet av 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.069